Hoe verwijdert u de Matiex keylogger?
Geschreven door Tomas Meskauskas op
Gis voor het verwijderen van het Matiex virus
Wat is Matiex?
Matiex is de naam van een toetsaanslaglogger die schermafbeeldingen kan maken, geluid kan opnemen met de computermicrofoon en gegevens kan bewaren op het systeemklembord. De gebruikers kunnen gelogde gegevens ontvangen via Telegram, SMTP, FTP en Discord. Onderzoek toont aan dat deze keystroke logger kan worden gekocht voor $ 25, $ 60 of $ 99, de prijs is afhankelijk van het abonnement. Meestal proberen cybercriminelen gebruikers te misleiden zodat ze dergelijke software op hun computers installeren waarna de criminelen gevoelige informatie kunnen stelen waarmee ze geld kunnen verdienen.
Keyloggers worden vaak door cybercriminelen gebruikt om elke toetsaanslag op geïnfecteerde computers te registreren. In de meeste gevallen proberen cybercriminelen informatie te stelen, zoals logins, wachtwoorden (en andere inloggegevens), creditcardgegevens en andere persoonlijke en gevoelige details. Deze specifieke keylogger kan worden gebruikt om schermafbeeldingen te maken, toegang te krijgen tot de computermicrofoon en deze te gebruiken om gegevens te stelen die zijn opgeslagen op het klembord van het besturingssysteem. Daarom kunnen de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor Matiex gestolen informatie en login-gegevens misbruiken om identiteiten en persoonlijke accounts te stelen, frauduleuze aankopen en transacties uit te voeren en voor andere kwaadaardige doeleinden. Bovendien kan Matiex valse berichtvensters (pop-ups) met teksten tonen, en het bevat ook een "zelfvernietigings" -functie waarmee deze keylogger zichzelf op een bepaald tijdstip kan verwijderen. Als er enige reden is om te vermoeden dat Matiex of enige andere malware van dit type op uw computer is geïnstalleerd, dan moet deze onmiddellijk worden verwijderd. Een computer die is geïnfecteerd met een keylogger kan de oorzaak zijn van ernstige problemen zoals identiteitsdiefstal, geldverlies, diefstal van persoonlijke en belangrijke online accounts, enz.
Naam | Matiex toetsenbord-logger |
Type bedreiging | Keylogger, wachtwoordstelend virus, online bankieren-malware, spyware |
Detectienamen | Avast (VBA:Downloader-GAK [Trj]), BitDefender (Trojan.GenericKD.34198436), ESET-NOD32 (VBA/TrojanDownloader.Agent.TVO), Kaspersky (HEUR:Trojan-Downloader.MSOffice.SLoad.gen), volledige lijst (VirusTotal) |
Symptomen | Keyloggers zijn ontworpen om stiekem op de computer van hun slachtoffers te infiltreren. Er zijn dan ook geen duidelijke sporen zichtbaar op een besmet apparaat. |
Distributiemethodes | Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'. |
Schade | Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet. |
Malware verwijderen (Windows) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Hakops, Amadey en Cheetah zijn een paar voorbeelden van andere kwaadaardige keyloggers. In de meeste gevallen proberen cybercriminelen gebruikers te misleiden om dergelijke software te installeren, zodat ze informatie kunnen stelen en misbruiken om zo veel mogelijk inkomsten te genereren. Er zijn ook veel legitieme keyloggers, hoewel cybercriminelen deze in sommige gevallen ook gebruiken om hun slachtoffers te bespioneren. Met andere woorden, legitieme keyloggers kunnen ook voor kwaadaardige doeleinden worden gebruikt.
Hoe besmette Matiex mijn computer?
Onderzoek toont aan dat cybercriminelen spamcampagnes (spam-mails) gebruiken om gebruikers te misleiden zodat ze Matiex op hun computers zouden installeren. Ter verduidelijking: ze sturen e-mails met een kwaadaardige bijlage (Microsoft Office Excel-document). Dit kwaadaardige documentbestand kan Matiex alleen installeren als gebruikers het openen en toestemming geven voor het bewerken van de inhoud (macro-opdrachten). Schadelijke documenten die worden geopend met Microsoft Office-versies die vóór het jaar 2010 zijn uitgebracht kunnen computers zelfs infecteren zonder toestemming te vragen. Microsoft Office 2010 en nieuwere versies bevatten echter de "Beschermde weergave" -modus die voorkomt dat kwaadaardige documenten automatisch malware kunnen installeren.
Hoe voorkomt u de installatie van malware?
Het wordt ten zeerste aanbevolen om irrelevante e-mails met bijlagen of weblinks te negeren. Spam-mails worden vrijwel altijd verzonden vanaf voor de ontvanger onbekende (en dus verdachte) adressen. Dergelijke e-mails worden ook vaak vermomd als belangrijke, officiële berichten die werden verzonden door legitieme bedrijven of organisaties. Bovendien mag software niet worden gedownload (of geïnstalleerd) via externe downloaders (of installatieprogramma's), peer-to-peer-netwerken, niet-officiële sites, niet-officiële pagina's, gratis bestandshostingsites, enz. Bestanden en programma's mogen alleen worden gedownload vanaf officiële websites. en via directe links. Het is ook belangrijk om geïnstalleerde software alleen bij te werken en te activeren met behulp van tools of geïmplementeerde functies (die zijn ontworpen door de officiële softwareontwikkelaars). Het is niet legaal om gelicentieerde programma's te activeren met behulp van 'cracks'. En tot slot is elke computer veiliger als deze regelmatig wordt gescand met een betrouwbare antispyware- of antivirussoftware. Als u denkt dat uw computer al is geïnfecteerd, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.
Een kwaadaardige e-mail die wordt gebruikt om Matiex te verspreiden:
Tekst in deze e-mail:
Subject: Invoice LPG81901- Confirm Bank Detail Ending with 692
TO:
Fm: ClassNK Finance Department (PIC: T.Maezawa/Mr.)Our
Ref. No.: 20FC0507TM08
Dear Sir or Madam,
We have been giving two different account by your agent, based on high rate of fraud
we are suspicious. We decided to contact you directly to confirm which of the account mention on Freight Invoice as attached is your and also we will appreciate if you call to verify this by phone +81-3-5226-2052 handle this emails as urgent
We look forward to hearing from you.
Best regards,
S. HatogaiGeneralManager of Finance Department
**************************************************
NIPPON KAIJI KYOKAI (ClassNK)FINANCE DEPARTMENT4-7,
Kioi-Cho, Chiyoda-Ku, Tokyo 102-8567,
JapanTEL: +81-3-5226-2052 FAX: +81-3-5226-2108
E--mail: fnd@classnk.or.jp
*************************************************
Kwaadaardig MS Excel-document waarmee Matiex kan worden geïnstalleerd:
Screenshots van de promotiesite van Matiex:
Screenshots van het configuratiescherm van Matiex:
Onmiddellijke automatische malwareverwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is Matiex?
- STAP 1. De Matiex malware handmatig verwijderen.
- STAP 2. Controleren of uw computer virusvrij is.
Hoe malware handmatig verwijderen?
Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:
Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:
Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:
Herstart uw computer in Veilige Modus:
Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.
Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.
Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.
Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.
Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".
Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.
Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.
Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.
Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.
Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.
▼ Toon discussie