Hoe verwijdert u de OSAMiner malware van uw besturingssysteem?
Geschreven door Tomas Meskauskas op
Hoe verwijdert u OSAMiner van een Mac?
Wat is OSAMiner?
OSAMiner is de naam van een cryptocurrency-miminer (een trojan-miner van de Monero-valuta) die run-only AppleScripts gebruikt (het richt zich op Mac-computers). OSAMiner werd voor het eerst ontdekt in 2015 en wordt nog steeds met succes gebruikt door cybercriminelen, vanwege de complexe structuur (gebruik van run-only AppleScript-bestanden) die onderzoekers verhindert deze malware volledig te analyseren om zo de aanvallen te kunnen stoppen.
Onderzoek toont aan dat OSAMiner het ene run-only AppleScript in het andere insluit en de adressen op openbare websites gebruikt om een open-source Monero-mijnwerker genaamd XMR-STAK-RX - Free Monero RandomX Miner te downloaden. Het is bekend dat het installatiescript van OSAMiner een tool gebruikt die voorkomt dat de geïnfecteerde computer in standby kan gaan. Het script is ook ontworpen om alle lopende processen te beëindigen ivm systeembewaking en -opschoning. Symptomen van van OSAMiner op macOS zijn systeemstoringen, problemen met het openen van de Activity Monitor (de Activity Monitor-app) en een hoger CPU-gebruik.
Naam | De OSAMiner mining trojan |
Type bedreiging | Miner van cryptovaluta |
Detectienamen | Avast (MacOS:Agent-JE [Trj]), AVG (MacOS:Agent-JE [Trj]), ESET-NOD32 (OSX/OSAMiner.C), Kaspersky (HEUR:Trojan-Downloader.OSX.Chiner.a), volledige lijst (VirusTotal) |
Symptomen | Hoger CPU-gebruik, vastlopende systemen, problemen met het openen / gebruiken van Activity Monitor |
Distributiemethodes | Gepirateerde games en software (like Micrisoft Office, League of Legends) |
Schade | Hogere elektriciteitsrekeningen, verlies van niet-opgeslagen gegevens, spionage van de hardware-config, vertraagde computers |
Malware verwijderen (Mac) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Met andere woorde, cybercriminelen verspreiden OSAMiner om Monero-cryptocurrency te minen met behulp van de computerbronnen / hardware van het slachtoffer. Wat OSAMiner anders maakt dan andere miners, is dat deze zich richt op Mac-gebruikers en erg moeilijk te detecteren en analyseren is. Een paar andere voorbeelden van malware die cryptovaluta 'minen' zijn Bird Miner en LoudMiner.
Hoe werd malware op mijn computer geïnstalleerd?
Onderzoek toont aan dat OSAMiner wordt verspreid via illegale kopieën van allerlei software en games, zoals League of Legends en Microsoft Office. Het is de moeite waard om te vermelden dat malware ook kan worden verspreid via spammails met malware (via bijlagen of koppelingen in e-mails), valse software-updatetools, installatieprogramma's van derden, onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van bestanden en software en via bepaalde trojans. De bestandstypen die cybercriminelen via dergelijke mails verzenden, zijn meestal MS Office-documenten, JavaScript-bestanden, archiefbestanden, pdf-documenten en uitvoerbare bestanden. Voorbeelden van onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van bestanden en software zijn niet-officiële websites, freeware-downloadsites, gratis websites voor het hosten van bestanden, externe downloaders en peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule).
Hoe voorkomt u de installatie van malware?
U kunt beter geen software en bestanden downloaden (of installeren) via externe downloaders (of installatieprogramma's), peer-to-peer-netwerken, niet-officiële websites, enz. Download deze enkel van officiële websites en via directe links. Bijlagen en websitelinks in irrelevante e-mails, die werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen, kunt u ook beter niet openen. Gewoonlijk worden dergelijke e-mails vermomd als belangrijke, officiële berichten en bevatten ze een kwaadaardige link of bijlage. Geïnstalleerde software moet altijd worden bijgewerkt of geactiveerd met behulp van tools die zijn ontworpen door sz officiële ontwikkelaars. Activering of updates door toolls van derden zijn niet veilig. Deze worden vaak gebruikt om malware te installeren. Bovendien is het niet legaal om dergelijke tools te gebruiken voor het activeren van gelicentieerde software of om illegale kopieën van software te gebruiken. Uw besturingssysteem moet regelmatig worden gescand op bedreigingen, en het wordt aanbevolen om dit te doen met een gerenommeerde en recent bijgewerkle antivirus- of antispywaresoftware. Als uw computer al is geïnfecteerd met malware of ongewenste software van een ander type, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.
Pop-up die verschijnt zodra het kwaadwillende installatieprogramma met een illegale kopie van League of Legends wordt uitgevoerd:
Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is OSAMiner?
- STAP 1. Verwijder aan het ongewenste programma gerelateerde bestanden en mappen uit OSX.
- STAP 2. Verwijder frauduleuze extensies uit Safari.
- STAP 3. Verwijder frauduleuze add-ons uit Google Chrome.
- STAP 4. Verwijder mogelijk ongewenste plug-ins uit Mozilla Firefox.
Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:
Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:
Verwijder mogelijk ongewenste applicaties uit uw map "Applicaties":
Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.
Verwijder aan de de osaminer mining trojan gerelateerde bestanden en mappen:
Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...
Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:
In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents
In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.
Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:
In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support
In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.
Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:
In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents
In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.
Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:
In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons
In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.
Scan uw Mac met Combo Cleaner:
Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.
Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.
Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.
De OSAMiner mining trojan verwijderen uit de internetbrowsers:
Kwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:
Verwijder aan de osaminer mining trojan gerelateerde Safari extensies:
Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".
In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.
- Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.
Kwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:
Verwijder aan de osaminer mining trojan gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:
Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".
Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.
- Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.
Kwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:
Verwijder aan de osaminer mining trojan gerelateerde Google Chrome add-ons:
Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".
In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.
- Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.
▼ Toon discussie