Hoe verwijdert u de ProtocolPort-app?
Geschreven door Tomas Meskauskas op
Hoe verwijdert u ProtocolPort van een Mac?
Wat is ProtocolPort?
ProtocolPort is een app die men nooit zou mogen installeren op een besturingssysteem of browser. Deze vertoont advertenties, wijzigt de browserinstellingen en dwingt gebruikers om een bepaald adres te bezoeken. De app verzamelt ook gegevens over de surfactiviteit op internet. Daarnaast functioneert deze app als een adware en browserkaper. Het is goed om te weten dat de makers ProtocolPort verspreiden via een valse Adobe Flash Player-installer om gebruikers te misleiden. Apps die op die manier worden gedownload kunnen ongewenste apps op uw computer installeren.
Adware is ongewenste software die de makers ervan geld oplevert door advertenties te vertonen. Die advertenties zijn vaak bedrieglijk en eenmaal aangeklikt openen ze onbetrouwbare websites of veroorzaken ze ongewenste downloads of zelfs installaties (er zijn ook advertenties die ongewenste software kunnen downloaden en installeren door bepaalde scripts uit te voeren). Daarom is het niet veilig om op advertenties te klikken die door ProtocolPort zijn gegenereerd. Bovendien functioneert ProtocolPort niet alleen als adware maar ook als browserkaper: het wijzigt de instellingen van de browser. Het verandert het adres van de standaardzoekmachine, de startpagina en de nieuwe tabbladen om te verwijzen naar het adres van een nep-zoekmachine. Zo dwingt ProtocolPort zijn gebruikers om een nep-zoekmachine te gebruiken die ofwel resultaten toont van een andere legitieme zoekmachine ofwel eigen resultaten toont die misleidende resultaten (en onbetrouwbare advertenties) kunnen bevatten. Om te voorkomen dat ProtocolPort advertenties vertoont en telkens opnieuw een bepaald adres opent, moet u het verwijderen.
Het is zeer waarschijnlijk dat ProtocolPort browsergerelateerde informatie verzamelt, zoals geolocaties, ingevoerde zoekopdrachten, adressen van bezochte pagina's, IP-adressen, enzovoort, of zelfs gevoelige details (bijvoorbeeld creditcardgegevens, telefoonnummers, wachtwoorden). Dergelijke informatie kan worden misbruikt voor kwaadaardige doeleinden, bijvoorbeeld om ongeautoriseerde transacties en aankopen te doen, identiteiten te stelen, accounts. Die details worden bijvoorbeeld misbruikt voor marketingdoeleinden, verkocht aan derden (mogelijk cybercriminelen) of er wordt op een andere manier geld mee verdiend. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom apps zoals ProtocolPort niet mogen worden vertrouwd.
Naam | Advertenties van ProtocolPort |
Type bedreiging | Adware, Mac-malware, Mac-virus |
Detectienamen | Avast (MacOS:AdAgent-AB [Adw]), BitDefender (Adware.MAC.Generic.19928), ESET-NOD32 (OSX/Agent.BJ), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Agent.l), volledige detectielijst (VirusTotal) |
Symptomen | Uw Mac wordt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites. |
Distributiemethodes | Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden. |
Schade | Het bespioneren van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privé-informatie. |
Malware verwijderen (Mac) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Andere voorbeelden van apps zoals ProtocolPort zijn ApolloResults, OriginalModule en AnalyzerDivision. Dergelijke apps worden vaak ten onrechte gepromoot als legitieme, nuttige applicaties, terwijl ze in werkelijkheid voornamelijk bedoeld zijn om inkomsten te genereren voor hun ontwikkelaars. Bovendien zijn apps zoals ProtocolPort niet alleen nutteloos voor hun gebruikers, maar kunnen ze ook verschillende problemen veroorzaken. Gebruikers die al een app van dit type op hun browser of computer hebben geïnstalleerd, moeten deze zo snel mogelijk verwijderen en in de toekomst nooit meer dergelijke apps downloaden.
Hoe werd ProtocolPort geïnstalleerd op mijn computer?
Het is bekend dat de installer van ProtocolPort wordt vermomd als een installer van Adobe Flash Player. Het is goed om te weten dat valse installers ook ransomware en trojans kunnen verspreiden, samen met andere malware. Een andere populaire manier om gebruikers te misleiden zodat ze mogelijk ongewenste programma's zouden installeren, is door deze te bundelen met andere programma's. Met andere woorden: mogelijk ongewenste programma's worden opgenomen in downloaders en installatieprogramma's van andere programma's. Gewoonlijk kunnen gebruikers alle gebundelde apps weigeren via de "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere vergelijkbare instellingen of door de selectievakjes uit te vinken in de downloaders en installatieprogramma's. Gebruikers die dit niet doen zullen de ongewenste apps onbedoeld mee installeren. In sommige gevallen worden mogelijke ongewenste programma's verspreid door advertenties te ontwerpen om bepaalde scripts uit te voeren. Ongewenste downloads of installaties vinden echter pas plaats als gebruikers op die advertenties klikken.
Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?
Het is raadzaam om geen downloads uit te voeren vanaf niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule, externe downloaders, enzovoort, of om installatieprogramma's van derden te gebruiken om de software te installeren. Bestanden en apps mogen alleen worden gedownload van betrouwbare, officiële websites en alleen via directe links. Het is ook belangrijk om de instellingen en selectievakje in downloaders en installatieprogramma's te controleren om te kijken of deze kunnen worden gebruikt om gebundelde applicaties uit te schakelen. Dit moet altijd worden gedaan voordat downloads en installaties worden voltooid. Bovendien is het aanbevolen om advertenties op dubieuze websites niet te vertrouwen of erop te klikken. De advertenties kunnen namelijk worden ontworpen om onbetrouwbare websites te openen of ongewenste downloads en installaties te veroorzaken. Ook mogen op een browser en computer geen ongewenste verdachte applicaties zijn geïnstalleerd. Als uw computer al is geïnfecteerd met ProtocolPort, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.
Valse installer die ProtocolPort verspreidt (eerste stap in de installatie):
Valse installer die ProtocolPort verspreidt (tweede installatiestap):
Aan de ProtocolPort adware gerelateerde bestanden die moeten worden verwijderd:
- ~/Library/Application Support/.[random_string]/Services/com.ProtocolPort.service.app
- ~/Library/LaunchAgents/com.ProtocolPort.service.plist
- /Library/Application Support/.[random_string]/System/com.ProtocolPort.system
- /Library/LaunchDaemons/com.ProtocolPort.system.plist
BELANGRIJKE OPMERKING! In sommige gevallen wijzigen kwaadaardige applicaties zoals ProtocolPort de proxy-instellingen van het systeem, waardoor ze ongewenste omleidingen naar een groot aantal verdachte websites kunnen veroorzaken.
De omleidingen zullen waarschijnlijk blijven bestaan, zelfs nadat de toepassing zelf is verwijderd. U moet ze dus handmatig herstellen.
Stap 1: Klik op het tandwielpictogram in het Dock om naar de systeeminstellingen te navigeren. Als het pictogram niet aanwezig is in het Dock, kunt u het vinden in Launchpad.
Stap 2: Navigeer naar de netwerkinstellingen.
Stap 3: Selecteer het verbonden netwerk en klik op "Geavanceerd ...".
Stap 4: Klik op het tabblad "Proxies" en vink alle protocollen uit. U moet ook de instellingen van elk protocol herstellen naar de standaardinstellingen - "*.local, 169.254 /16".
Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is ProtocolPort?
- STAP 1. Verwijder aan ProtocolPort gerelateerde bestanden en mappen uit OSX.
- STAP 2. Verwijder de ProtocolPort advertenties uit Safari.
- STAP 3. Verwijder de ProtocolPort adware uit Google Chrome.
- STAP 4. Verwijder de ProtocolPort advertenties uit Mozilla Firefox.
Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:
De ProtocolPort adware verwijderen:
Verwijder de aan ProtocolPort gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":
Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.
Verwijder aan de advertenties van protocolport gerelateerde bestanden en mappen:
Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...
Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:
In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents
In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.
Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:
In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support
In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.
Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:
In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents
In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.
Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:
In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons
In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.
Scan uw Mac met Combo Cleaner:
Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.
Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.
Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.
Advertenties van ProtocolPort verwijderen uit de internetbrowsers:
Kwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:
Verwijder aan advertenties van protocolport gerelateerde Safari extensies:
Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".
In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.
- Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.
Kwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:
Verwijder aan advertenties van protocolport gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:
Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".
Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.
- Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.
Kwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:
Verwijder aan advertenties van protocolport gerelateerde Google Chrome add-ons:
Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".
In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.
- Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.
▼ Toon discussie