Hoe voorkom ik het downloaden van ERMAC 2.0 malware
Geschreven door Tomas Meskauskas op
Wat is ERMAC 2.0?
ERMAC 2.0 is de naam van een Android banking Trojan gericht op Poolse gebruikers. We hebben het ontdekt op een hacker forum. De ontwikkelaar verkoopt het voor $5000 per maand. ERMAC 2.0 vermomt zich als een legitieme Bolt Food applicatie. Deze malware steelt referenties voor financiële en cryptocurrency toepassingen.
Meer over de ERMAC 2.0 Trojan
ERMAC 2.0 kan SMS berichten versturen en lezen (en onderscheppen), valse push meldingen versturen en binnenkomende meldingen lezen, geluid laten klinken en het scherm vergrendelen, berichten in Gmail lezen, de contactlijst en de lijst van geïnstalleerde applicaties bekijken. Ook kan het bepaalde nummers bellen, gesprekken doorschakelen, toetsaanslagen loggen (toetsenbord invoer registreren).
Verder kan ERMAC 2.0 een link in een web browser openen, app data wissen, administrator rechten krijgen, zichzelf verwijderen, 130 antivirus applicaties en batterij verbeteraars blokkeren, voorkomen dat slachtoffers het verwijderen, toegankelijkheid blokkeren, zijn icoon verbergen (en zijn naam veranderen), wachtwoorden van crypto wallets verzamelen.
Naam | ERMAC 2.0 Android malware |
Type bedreiging | Android malware, kwaadaardige toepassing, ongewenste toepassing. |
Detectienamen | Avast-Mobile (Android:Evo-gen [Trj]), BitDefenderFalx (Android.Riskware.PackMal.TD), ESET-NOD32 (een variant van Android/TrojanDropper.Agent.JTC), Kaspersky (HEUR:Trojan-Dropper.AndroidOS.Hqwar.ha), volledige lijst (VirusTotal) |
Symptomen | Het apparaat werkt traag, systeeminstellingen worden gewijzigd zonder toestemming van de gebruiker, er verschijnen dubieuze toepassingen, het gegevens- en batterijverbruik neemt aanzienlijk toe, browsers worden omgeleid naar dubieuze websites, er worden opdringerige advertenties geleverd. |
Verspreidingsmethodes | Fake Bolt Food website |
Schade | Gestolen persoonlijke informatie (privéberichten, logins/wachtwoorden, enz.), verminderde prestaties van het toestel, batterij is snel leeg, verminderde internetsnelheid, enorm gegevensverlies, geldverlies, gestolen identiteit |
Malware verwijderen (Android) | Om malware-infecties te verwijderen raden onze beveiligingsonderzoekers aan uw Android-toestel te scannen met legitieme anti-malware software. Wij raden Avast, Bitdefender, ESET of Malwarebytes aan. |
ERMAC 2.0 Trojan in het algemeen
ERMAC 2.0 kan worden gebruikt om persoonlijke accounts te kapen, gestolen informatie te gebruiken om frauduleuze transacties uit te voeren (geld te stelen), identiteiten te stelen, spam te versturen, en meer. Het is een krachtige Android-malware die vermomd is als een legitieme Bolt Food-app (en het heeft een valse Bolt Food-downloadwebsite).
Meer voorbeelden van Android-malware zijn Anatsa, L3MON en SMSControllo.
Hoe heeft ERMAC 2.0 mijn apparaat geïnfiltreerd?
ERMAC 2.0 wordt verspreid via een valse Bolt Food website. Het infecteert apparaten na het downloaden van een nep Bolt Food applicatie. Zoals we in een van de voorgaande paragrafen hebben vermeld, kan ERMAC 2.0 zijn pictogram en naam op het geïnfecteerde apparaat wijzigen. Het is vermeldenswaard dat cybercriminelen getrojaniseerde apps kunnen verspreiden via legitieme platforms zoals Google Play.
Hoe voorkom ik de installatie van malware?
Lees recensies voordat u toepassingen downloadt (en vermijd het downloaden van toepassingen zonder recensies of met slechts enkele recensies). Gebruik officiële pagina's en platforms als bronnen voor het downloaden van apps. Gebruik geen downloaders van derden, louche websites en soortgelijke bronnen.
Vertrouw ook geen advertenties die op twijfelachtige pagina's worden weergegeven en klik niet op koppelingen in verdachte sms-berichten (of e-mails).
Screenshot van de legitieme en valse websites die worden gebruikt om ERMAC 2.0 te verspreiden (ontdekt door ESET cybersecurity onderzoekers):
ERMAC 2.0 gepromoot op een hackers forum:
Snelmenu:
- Introductie
- Hoe verwijder ik de browsergeschiedenis in de Chrome-webbrowser?
- Hoe schakel ik browsermeldingen uit in de Chrome-webbrowser?
- Hoe kan ik de Chrome-webbrowser resetten?
- Hoe de browsergeschiedenis verwijderen in de Firefox-webbrowser?
- Hoe kan ik browsermeldingen uitschakelen in de Firefox-webbrowser?
- Hoe de Firefox web browser resetten?
- Hoe mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassingen verwijderen?
- Hoe het Android toestel opstarten in "Veilige modus"?
- Hoe het batterijverbruik van verschillende applicaties controleren?
- Hoe het dataverbruik van verschillende applicaties controleren?
- Hoe de laatste software updates installeren?
- Hoe het systeem resetten naar de standaard toestand?
- Hoe applicaties met beheerdersrechten uitschakelen?
Verwijder de browsegeschiedenis uit de Chrome-webbrowser:
Tik op de knop "Menu" (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende vervolgkeuzemenu.
Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer het tabblad "GEAVANCEERD", kies het tijdsbereik en de gegevenssoorten die u wilt wissen en tik op "Gegevens wissen".
Schakel browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uit:
Tik op de knop "Menu" (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende vervolgkeuzemenu.
Scroll naar beneden tot u de optie "Site-instellingen" ziet en tik erop. Scroll naar beneden tot u de optie "Meldingen" ziet en tik erop.
Zoek de websites die browsermeldingen leveren, tik erop en klik op "Wissen & resetten". Dit zal de verleende toestemmingen voor deze websites om meldingen te leveren verwijderen. Als u dezelfde site echter opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen. U kunt kiezen of u deze toestemming wilt geven of niet (als u kiest om te weigeren zal de website naar de "Geblokkeerd" sectie gaan en u niet langer om de toestemming vragen).
Reset de Chrome webbrowser:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden totdat u "Chrome" applicatie vindt, selecteer het en tik op "Opslag" optie.
Tik op "BEWERK GEHEUGEN", vervolgens op "ALLE GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door op "OK" te tikken. Let op dat het resetten van de browser alle gegevens verwijdert die erin zijn opgeslagen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.
Verwijder de browsergeschiedenis van de Firefox webbrowser:
Tik op de knop "Menu" (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende vervolgkeuzemenu.
Scroll omlaag tot u "Privégegevens wissen" ziet en tik erop. Selecteer de gegevenssoorten die u wilt verwijderen en tik op "GEGEVENS WISSEN".
Schakel browsermeldingen in de webbrowser Firefox uit:
Bezoek de website die browsermeldingen levert, tik op het pictogram dat links van de URL-balk wordt weergegeven (het pictogram is niet noodzakelijk een "Slot") en selecteer "Site-instellingen bewerken".
In de geopende pop-up kiest u de optie "Meldingen" en tikt u op "CLEAR".
Reset de Firefox webbrowser:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden totdat u de "Firefox" applicatie vindt, selecteer het en tik op "Opslag" optie.
Tik op "GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door op "WISSEN" te tikken. Let op dat het resetten van de browser alle gegevens verwijdert die erin zijn opgeslagen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens zullen worden verwijderd. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.
Verwijder mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassingen:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden totdat u een mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassing ziet, selecteer deze en tik op "Verwijderen". Als u om de een of andere reden de geselecteerde toepassing niet kunt verwijderen (u krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), kunt u proberen de "Veilige modus" te gebruiken.
Start het Android toestel op in "Veilige modus":
De "Veilige modus" in het Android besturingssysteem schakelt tijdelijk alle toepassingen van derden uit. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bv. kwaadaardige toepassingen verwijderen die gebruikers verhinderen wanneer het toestel "normaal" draait).
Druk op de "Power" knop en houd deze ingedrukt totdat u het "Power off" scherm ziet. Tik op het pictogram "Uitschakelen" en houd het ingedrukt. Na een paar seconden verschijnt de optie "Veilige modus" en kunt u deze uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.
Controleer het batterijverbruik van verschillende toepassingen:
Ga naar "Instellingen", scroll omlaag tot u "Apparaatonderhoud" ziet en tik erop.
Tik op "Batterij" en controleer het gebruik van elke toepassing. Legitieme applicaties zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en energie te besparen. Daarom kan een hoog batterijverbruik erop wijzen dat de toepassing kwaadaardig is.
Controleer het dataverbruik van verschillende applicaties:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Verbindingen" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot u "Datagebruik" ziet en selecteer deze optie. Net als bij de batterij zijn legitieme toepassingen ontworpen om het gegevensgebruik zo veel mogelijk te beperken. Dit betekent dat een enorm gegevensgebruik kan wijzen op de aanwezigheid van een kwaadaardige toepassing. Merk op dat sommige kwaadaardige toepassingen ontworpen kunnen zijn om alleen te werken wanneer het toestel is verbonden met een draadloos netwerk. Om deze reden moet u zowel het mobiele als het Wi-Fi-gegevensgebruik controleren.
Als u een toepassing vindt die veel gegevens gebruikt, ook al gebruikt u die nooit, dan raden wij u sterk aan die zo snel mogelijk te verwijderen.
Installeer de laatste software-updates:
Het up-to-date houden van de software is een goede praktijk als het gaat om de veiligheid van het apparaat. De fabrikanten van het toestel brengen voortdurend verschillende beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder, en daarom moet u er altijd voor zorgen dat de software van uw toestel up-to-date is.
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Software-update" ziet en tik erop.
Tik op "Updates handmatig downloaden" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. We raden u ook aan om de optie "Updates automatisch downloaden" in te schakelen - het systeem zal u dan waarschuwen zodra er een update is uitgebracht en/of deze automatisch installeren.
Zet het systeem terug in de fabrieksinstellingen:
Het uitvoeren van een "Factory Reset" is een goede manier om alle ongewenste applicaties te verwijderen, de standaardinstellingen van het systeem te herstellen en het apparaat in het algemeen schoon te maken. U moet er echter rekening mee houden dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video-/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de SIM-kaart), SMS-berichten, enzovoort. Met andere woorden, het toestel wordt teruggezet naar zijn oorspronkelijke staat.
U kunt ook de basissysteeminstellingen herstellen en/of alleen de netwerkinstellingen.
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Over telefoon" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot u "Reset" ziet en tik erop. Kies nu de actie die je wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen terugzetten naar standaard;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen terugzetten naar de standaardinstellingen;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig wissen;
Schakel toepassingen uit die beheerdersrechten hebben:
Als een kwaadaardige applicatie privileges op beheerdersniveau krijgt, kan dat het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden, moet u altijd controleren welke apps dergelijke machtigingen hebben en de apps uitschakelen die dat niet zouden moeten hebben.
Ga naar "Instellingen", scroll omlaag tot u "Vergrendelscherm en beveiliging" ziet en tik erop.
Scroll omlaag tot u "Andere beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apparaatbeheer-apps".
Identificeer toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVEER".
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?
Identiteitsdiefstal, financiële verliezen, verminderde computerprestaties, gekaapte persoonlijke accounts, verdere infecties en gegevensversleuteling zijn voorbeelden van de problemen die malware kan veroorzaken.
Wat is het doel van ERMAC 2.0 malware?
Het doel van deze Android-malware is voornamelijk het stelen van gevoelige informatie. Het kan toetsaanslagen loggen (toetsenbordinvoer registreren), toegang krijgen tot SMS-berichten, wachtwoorden van cryptocurrency wallets stelen, berichten in Gmail-accounts lezen, en meer. Gestolen gegevens kunnen worden gebruikt om persoonlijke accounts te kapen, geld en identiteiten te stelen, enz.
Hoe heeft ERMAC 2.0 malware mijn apparaat geïnfiltreerd?
Het is bekend dat ERMAC 2.0 wordt verspreid via een nep Bolt Food website (een screenshot wordt gegeven onder de malware beschrijving). Het infecteert een apparaat via een gedownloade nep Bolt Food applicatie.
Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?
Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware detecteren en verwijderen. Er moet een volledige scan worden uitgevoerd om hoogwaardige malware te verwijderen. Doorgaans verbergt high-end malware zich diep in het geïnfecteerde systeem. Het uitvoeren van een snelle scan is niet genoeg om het te detecteren.
▼ Toon discussie