Vertrouw geen sites die beweren dat uw Android-telefoon aanbevolen updates heeft
Geschreven door Tomas Meskauskas op (bijgewerkt)
Wat is "Phone Update Recommended"?
Tijdens het inspecteren van malafide webpagina's ontdekten onze onderzoekers de "Phone Update Recommended" zwendel, die gericht is op gebruikers van Android-toestellen. Deze zwendel probeert bezoekers te verleiden tot het downloaden/installeren en/of kopen van aanbevolen software - door te beweren dat het de slechte prestaties van het toestel zal verbeteren.
"Phone Update Recommended" scam overzicht
De zwendel stelt dat de telefoon van de gebruiker een aanbevolen update heeft. De valse pop-up wordt voorgesteld als een melding van Google Play (dit platform voor softwaredistributie is niet verbonden met deze zwendel).
Het schema beweert vervolgens dat het toestel van de bezoeker slechte processorprestaties en weinig geheugen vertoont. Volgens de zwendel kan dit echter binnen enkele seconden worden verholpen door een gratis Android anti-virus te installeren en daarmee de telefoon schoon te maken. Ten tijde van het onderzoek werd "Phone Update Recommended" omgeleid naar de legitieme Avira anti-virus website.
Gerenommeerde ontwikkelaars ondersteunen dit soort promotie niet - het wordt dus eigenlijk ondernomen door oplichters die de affiliatieprogramma's van een echt product misbruiken om onrechtmatige commissies te verwerven. Daarom moet worden benadrukt dat deze zwendel op geen enkele manier in verband staat met Avira Operations GmbH & Co. KG.
Het moet worden benadrukt dat er geen garanties zijn dat de "Phone Update Recommended" regeling doorverwijst naar de officiële website van Avira. Scams van dit soort worden vaker gebruikt om schadelijke software te verspreiden, zoals nep anti-virussen, adware, browser hijackers, en verschillende PUA's. We hebben zelfs gevallen waargenomen waarin soortgelijke zwendel werd gebruikt om trojans, ransomware en andere malware te verspreiden.
Samengevat, door te vertrouwen op oplichtingen zoals "Phone Update Recommended" - kunnen gebruikers te maken krijgen met systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.
Naam | Phone Update Recommended pop-up |
Type bedreiging | Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude. |
Valse Claim | Het Android-toestel presteert slecht, maar het kan worden verholpen door aanbevolen software te installeren. |
Gerelateerde domeinen | globalpackoit[.]com, mobtollgep[.]ru |
Detectienamen (globalpackoit[.]com) | N/A (VirusTotal) |
Dienend IP Adres (globalpackoit[.]com) | 162.0.217.41 |
Symptomen | Valse foutmeldingen, valse systeemwaarschuwingen, pop-up fouten, hoax computerscan. |
Verspreidingsmethodes | Gecompromitteerde websites, malafide online pop-up advertenties, mogelijk ongewenste toepassingen. |
Schade | Verlies van gevoelige privégegevens, verminderde apparaatprestaties, de batterij raakt snel leeg, verminderde internetsnelheid, gegevensverlies, geldverlies, gestolen identiteit (kwaadaardige apps kunnen misbruik maken van communicatie-apps), mogelijke malware-infecties. |
Malware verwijderen (Android) | Om malware-infecties te verwijderen raden onze beveiligingsonderzoekers aan uw Android-apparaat te scannen met legitieme anti-malware software. Wij raden Avast, Bitdefender, ESET of Malwarebytes aan. |
Android-specifieke zwendelvoorbeelden
We hebben talloze online scams geanalyseerd; "YOUR GOOGLE HAS (4) CRITICAL VULNERABILITIES!", "Your Device Has Been Compromised", "Cleaner Update", en "Cleanup required right now!" zijn slechts enkele voorbeelden van op Android gerichte scams.
Het internet staat vol met misleidende, bedrieglijke en gevaarlijke inhoud. Er worden tal van zwendelmodellen gebruikt om slachtoffers te misleiden, bijvoorbeeld software-updates, waarschuwingen voor bedreigingen/virussen, kritieke fouten, loterijen, prijs-/productaanbiedingen, adoptieplannen voor cryptocurrency, enzovoort.
Hoe heb ik een scam website geopend?
Scamsites kunnen worden geforceerd geopend door webpagina's die gebruikmaken van malafide advertentienetwerken - bij toegang of bij interactie met gehoste inhoud (bv. klikken op knoppen, links, advertenties, enz.).
Ook spam-browsermeldingen en opdringerige advertenties bevorderen onlinezwendel. Het verkeerd spellen van een URL kan ook leiden tot een omleiding (of een omleidingsketen die leidt) naar een bedrieglijke website. Bovendien kan adware oplichtende advertenties weergeven of omleidingen veroorzaken naar webpagina's waarop die advertenties staan.
Hoe vermijdt u het bezoeken van zwendelwebsites?
Wij raden u aan voorzichtig te zijn bij het browsen. Wij raden u af websites te gebruiken die illegale inhoud of andere twijfelachtige diensten aanbieden (bijv. Torrenting, illegaal streamen/downloaden, enz.) - aangezien deze sites bekend staan om het gebruik van malafide advertentienetwerken.
Let bovendien op website-URL's en typ ze altijd zorgvuldig in. Om te voorkomen dat u ongewenste browsermeldingen ontvangt, staat u niet toe dat verdachte webpagina's deze afleveren (d.w.z. druk niet op "Toestaan", "Meldingen toestaan", etc.). Negeer of weiger in plaats daarvan verzoeken om levering van meldingen (d.w.z. klik op "Blokkeren", "Meldingen blokkeren", etc.).
Wij adviseren ook software te onderzoeken en alleen te downloaden van officiële/gecontroleerde kanalen. Bij het installeren is het belangrijk om de voorwaarden te lezen, mogelijke opties te bestuderen, de "Custom/Advanced" instellingen te gebruiken, en zich af te melden voor alle toevoegingen - om te voorkomen dat schadelijke/gebundelde programma's het systeem infiltreren.
Tekst gepresenteerd in de "Phone Update Recommended" pop-up scam:
Phone update recommended !
It seems that your phone is experiencing Poor processor performance
and low memory
Here's how you can speed up your phone in just a few seconds!
Step 1. Click UPDATE , to download Android antivirus from Google Play for FREE
Step 2. Open the app to scan and clean your phone.
CANCEL UPDATE
Google Play
Weergave van de "Phone Update Recommended" pop-up scam doorverwijzing (GIF):
Nog een voorbeeld van een website met een telefoonupdate die een twijfelachtige app promoot:
Tekst binnenin:
Phone update recommended !
Is your phone unstable? Poor processor performance and low memory ?
Here's how you can speed up your phone in just a few seconds!
Step 1. Click UPDATE , to download Android antivirus from Google Play for FREE
Step 2. Open the app to scan and clean your phone.
Weergave van deze scam variant (GIF):
Snelmenu:
- Introductie
- Hoe de browsergeschiedenis in de Chrome-webbrowser verwijderen?
- Hoe de browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uitschakelen?
- Hoe de Chrome-webbrowser resetten?
- Hoe de browsergeschiedenis in de Firefox-webbrowser verwijderen?
- Hoe de browsermeldingen in de Firefox-webbrowser uitschakelen?
- Hoe de Firefox webbrowser te resetten?
- Hoe mogelijk ongewenste en/of schadelijke toepassingen verwijderen?
- Hoe het Android toestel opstarten in "Veilige modus"?
- Hoe het batterijverbruik van verschillende applicaties controleren?
- Hoe het dataverbruik van verschillende applicaties controleren?
- Hoe de laatste software-updates installeren?
- Hoe het systeem terugzetten naar de fabrieksinstellingen?
- Hoe toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen?
Browsegeschiedenis verwijderen uit de Chrome-webbrowser:
Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.
Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer het tabblad "GEAVANCEERD", kies het tijdsbereik en de gegevenstypen die u wilt wissen en tik op "Gegevens wissen".
Schakel browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uit:
Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende uitklapmenu.
Scroll naar beneden tot u de optie "Site-instellingen" ziet en tik erop. Scroll naar beneden tot u de optie "Meldingen" ziet en tik erop.
Zoek de websites die browsermeldingen leveren, tik erop en klik op "Wissen & resetten". Dit zal de toestemmingen verwijderen die voor deze websites zijn verleend om meldingen te leveren. Zodra u echter dezelfde site opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen. U kunt kiezen of u deze toestemming wilt geven of niet (als u kiest voor weigeren gaat de website naar de sectie "Geblokkeerd" en zal u niet langer om de toestemming vragen).
Reset de Chrome webbrowser:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot u de toepassing "Chrome" vindt, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".
Tik op "BEHEER OPSLAG", vervolgens op "VERWIJDER ALLE GEGEVENS" en bevestig de actie door op "OK" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle daarin opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.
Browsegeschiedenis verwijderen uit de Firefox-webbrowser:
Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.
Scroll naar beneden tot u "Privégegevens wissen" ziet en tik erop. Selecteer de soorten gegevens die u wilt verwijderen en tik op "GEGEVENS WISSEN".
Schakel browsermeldingen in de webbrowser Firefox uit:
Bezoek de website die browsermeldingen geeft, tik op het pictogram links van de URL-balk (het pictogram is niet noodzakelijk een "slot") en selecteer "Site-instellingen bewerken".
Kies in de geopende pop-up de optie "Meldingen" en tik op "WISSEN".
Reset de Firefox webbrowser:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot u de toepassing "Firefox" vindt, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".
Tik op "VERWIJDER GEGEVENS" en bevestig de actie door op "VERWIJDER" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle daarin opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden verwijderd. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.
Verwijder mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassingen:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden totdat u een mogelijk ongewenste en/of schadelijke toepassing ziet, selecteer deze en tik op "Verwijderen". Als u om de een of andere reden de geselecteerde toepassing niet kunt verwijderen (u krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), moet u proberen de "Veilige modus" te gebruiken.
Start het Android-toestel op in "Veilige modus":
De "Veilige modus" in het Android besturingssysteem schakelt tijdelijk alle toepassingen van derden uit. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bijvoorbeeld het verwijderen van kwaadaardige toepassingen die gebruikers verhinderen dat u dat doet wanneer het apparaat "normaal" draait).
Druk op de "Aan/uit" knop en houd deze ingedrukt totdat u het "Uitschakelen" scherm ziet. Tik op het pictogram "Uitschakelen" en houd het vast. Na een paar seconden verschijnt de optie "Veilige modus", die u kunt uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.
Controleer het batterijverbruik van verschillende toepassingen:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apparaatonderhoud" ziet en tik erop.
Tik op "Batterij" en controleer het gebruik van elke toepassing. Legitieme/echte toepassingen zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en energie te besparen. Daarom kan een hoog batterijgebruik erop wijzen dat de toepassing kwaadaardig is.
Controleer het gegevensgebruik van verschillende toepassingen:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Verbindingen" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot u "Gegevensgebruik" ziet en selecteer deze optie. Net als bij de batterij zijn legitieme/echte toepassingen ontworpen om het gegevensgebruik zo laag mogelijk te houden. Dit betekent dat een enorm dataverbruik kan wijzen op de aanwezigheid van een kwaadaardige toepassing. Merk op dat sommige kwaadaardige toepassingen ontworpen kunnen zijn om alleen te werken wanneer het toestel verbonden is met een draadloos netwerk. Daarom moet u zowel het mobiele als het Wi-Fi-gegevensverbruik controleren.
Als u een toepassing vindt die veel gegevens gebruikt, ook al gebruikt u die nooit, dan raden wij u ten zeerste aan deze zo snel mogelijk te verwijderen.
Installeer de laatste software-updates:
Het up-to-date houden van de software is een goede gewoonte als het gaat om de veiligheid van het apparaat. De fabrikanten brengen voortdurend verschillende beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder en daarom moet u er altijd zeker van zijn dat de software van uw toestel up-to-date is.
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Software-update" ziet en tik erop.
Tik op "Updates handmatig downloaden" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. We raden ook aan om de optie "Download updates automatisch" in te schakelen - dan zal het systeem u op de hoogte stellen zodra er een update is uitgebracht en/of deze automatisch installeren.
Zet het systeem terug naar de fabrieksinstellingen:
Het uitvoeren van een "fabrieksreset" is een goede manier om alle ongewenste toepassingen te verwijderen, de standaardinstellingen van het systeem te herstellen en het apparaat in het algemeen schoon te maken. U moet er echter rekening mee houden dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de SIM-kaart), SMS-berichten, enzovoort. Met andere woorden, het apparaat wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat.
U kunt ook de basissysteeminstellingen en/of gewoon de netwerkinstellingen herstellen.
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Over telefoon" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot u "Reset" ziet en tik erop. Kies nu de actie die u wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen herstellen naar de fabrieksinstellingen;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen herstellen naar de fabrieksinstellingen;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig wissen;
Schakel toepassingen met beheerdersrechten uit:
Als een kwaadaardige toepassing privileges op beheerdersniveau krijgt, kan deze het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden, moet u altijd controleren welke apps dergelijke rechten hebben en degene die dat niet zouden moeten hebben, uitschakelen.
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Vergrendelingsscherm en beveiliging" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot u "Andere beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apparaatbeheer-apps".
Zoek toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVEER".
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is pop-upzwendel?
Pop-up scams zijn misleidende berichten die bedoeld zijn om gebruikers te verleiden tot het downloaden/installeren en/of kopen van software, het vrijgeven van privégegevens, het doen van geldelijke transacties, het bellen van valse supportlijnen, enzovoort.
Wat is het doel van een pop-up scam?
Zoals alle zwendelpraktijken, proberen ook degene die online worden gepromoot, inkomsten te genereren ten koste van de slachtoffers. Cybercriminelen kunnen profiteren door geld te verwerven via misleiding, privégegevens te misbruiken of te verkopen, software te promoten, malware te verspreiden, enzovoort.
Waarom kom ik valse pop-ups tegen?
Pop-upoplichting wordt uitgevoerd op verschillende malafide websites. De meeste gebruikers komen op dergelijke pagina's terecht via omleidingen die worden veroorzaakt door verkeerd getypte URL's, sites die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, spam-browsermeldingen, opdringerige advertenties en geïnstalleerde adware.
▼ Toon discussie