Voorkom dat u wordt opgelicht door de phishing-e-mails van de "Coca Cola Lottery"
Geschreven door Tomas Meskauskas op
Wat voor soort e-mail is "Coca Cola Lottery"?
De e-mail "Coca Cola Lottery" is spam. Onze inspectie onthulde dat deze brief werkt als een phishing-zwendel. Er wordt geprobeerd ontvangers te verleiden tot het verstrekken van privégegevens door te beweren dat ze een grote som geld hebben gewonnen - het verstrekken van persoonlijke gegevens is dus noodzakelijk om aanspraak te maken op de prijs.
Het moet benadrukt worden dat deze scam e-mails op geen enkele manier verbonden zijn met The Coca-Cola Company.
"Coca Cola Lottery" email scam overzicht
De spam-e-mail met als onderwerp "CONGRATULATIONS!!!" (kan variëren) beweert dat de ontvanger is geselecteerd als winnaar via een "willekeurig elektronisch stemsysteem". Zogenaamd hebben ze de prijs van 750.000,00 USD gewonnen van de "Coca-Cola Lottery". Om hun winsten te ontvangen, wordt de ontvanger gevraagd de vermelde informatie te verstrekken, hun geheime code te vermelden en deze naar hun claimagent te sturen.
Zoals vermeld in de inleiding zijn de e-mails van de "Coca Cola Lottery" nep; ontvangers krijgen daarom geen prijzen en kunnen in plaats daarvan ernstige problemen ondervinden.
Deze brieven zijn gericht op de volgende gebruikersgegevens: naam, geslacht, leeftijd, beroep, nationaliteit, adres en (mobiel) telefoonnummer. Oplichters achter deze spammail kunnen deze gegevens misbruiken en/of verkopen aan derden.
Samengevat: als gebruikers de e-mails van de "Coca-Cola Lottery" vertrouwen, kunnen ze te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.
Naam | Coca Cola Lottery phishing email |
Type bedreiging | Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude |
Valse Claim | De ontvanger heeft een loterij gewonnen. |
Vermomming | Een loterij gehouden door het bedrijf Coca-Cola. |
Symptomen | Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer. |
Verspreidingsmethodes | Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen. |
Schade | Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal. |
Malware verwijderen (Windows) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Gelijkaardige spamcampagne voorbeelden
We hebben talloze e-mails geanalyseerd; "Ontario UK Lottery", "CANADIAN LOTTERY" en "GMAIL UK FREELOTTO" zijn slechts enkele voorbeelden van e-mails die lijken op "Coca Cola Lottery".
Spammail wordt meestal gepresenteerd als "dringend", "belangrijk", "prioriteit" en dergelijke; het kan ook vermomd zijn als meldingen/berichten van verschillende bedrijven, serviceproviders, organisaties, autoriteiten en andere legitieme entiteiten. Naast phishing en andere oplichtingspraktijken worden deze e-mails ook gebruikt om malware te verspreiden (bijv. trojans, ransomware, enz.).
Omdat deze mail zo wijdverspreid is, raden we je aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en berichten.
Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?
Spammails kunnen besmettelijke bestanden als bijlage hebben en/of erin gelinkt zijn. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, zoals archieven, uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enzovoort. Wanneer een dergelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of op een andere manier wordt geopend, wordt de infectieketen gestart. Microsoft Office-documenten veroorzaken bijvoorbeeld infecties door kwaadaardige macroopdrachten uit te voeren.
Hoe vermijdt u de installatie van malware?
We raden u ten zeerste af om bijlagen en koppelingen te openen die u in verdachte/irrelevante e-mails en berichten vindt, aangezien deze systeeminfecties kunnen veroorzaken. Het is net zo belangrijk om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, omdat deze de modus "Beschermde weergave" hebben die voorkomt dat macro's automatisch worden uitgevoerd.
Malware verspreidt zich niet alleen via spamberichten. Daarom raden we aan om alleen te downloaden van officiële/geverifieerde kanalen en software te activeren/updaten met tools van echte ontwikkelaars (aangezien illegale activatie "cracking" tools en nep-updates malware kunnen bevatten).
Het is cruciaal om een goede antivirus te installeren en bij te werken. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.
Tekst in de "Coca Cola Lottery" scam e-mailbrief:
Subject: CONGRATULATIONS!!!
Congratulations!!!
Your Email Address won the sum of US$750,000.00 in the Coca-Cola Lottery conducted through a random electronic ballot system, drawn from email addresses from different companies in the world.
Complete the details and attach your secret code "344521" below.
Send immediately to your appointed Claims Awgent, Dr. Mathew Jones at [agent.drmatjones02@gmail.com ] for claims and payment now!
NAME:
OCCUPATION:
FULL ADDRESS:
NATIONALITY:
MOBILE/PHONE:
SEX:
AGE:
Anthony Hawks,
Head Publicist,
Coca-Cola Lottery Inc. 5/19/2022 11:25:59 a.m.
Onmiddellijke automatische malwareverwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is Coca Cola Lottery phishing email?
- Soorten kwaadaardige e-mails.
- Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?
- Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?
Soorten kwaadaardige e-mails:
Phishing E-mails
Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.
Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.
Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.
E-mails met kwaadaardige Bijlagen
Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.
Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.
Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.
Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.
Sexafpersing E-mails
Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.
Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.
Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?
Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:
- Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
- Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
- Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
- Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.
Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.
Voorbeeld van een spam e-mail:
Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?
- Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
- Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
- Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
- Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
- Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?
Spammails zijn niet persoonlijk. Cybercriminelen verspreiden deze mails in grote getallen, in de hoop dat ten minste een deel van de ontvangers in hun zwendel trapt.
Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spammail werd misleid, wat moet ik doen?
Als u persoonlijke gegevens zoals identiteitskaartgegevens, creditcardnummers of dergelijke hebt verstrekt, neem dan onmiddellijk contact op met de betreffende autoriteiten. En als u de inloggegevens voor uw account aan de oplichters hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële ondersteuning.
Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?
Nee, alleen het openen van een spammail start geen infectieproces van het systeem. Het downloaden/installeren van malware wordt pas gestart nadat de bijlagen of koppelingen in deze mails zijn geopend/geklikt.
Ik heb een bestand in de bijlage van een spammail gedownload en geopend. Is uw computer geïnfecteerd?
Of er een infectieproces in gang is gezet, kan afhangen van de indeling van het geopende bestand. Als het een uitvoerbaar bestand was, is uw systeem hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. Documenten (.pdf, .doc, .xls, enz.) kunnen echter extra interacties vereisen (bijv. macroopdrachten inschakelen) om u te laten starten met het downloaden/installeren van malware.
Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?
Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is relevant om te vermelden dat geavanceerde kwaadaardige programma's de neiging hebben om zich diep in systemen te verbergen - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang.
▼ Toon discussie