De Lookup for Wikipedia browser hijacker verwijderen
Geschreven door Tomas Meskauskas op
Wat voor soort software is Lookup for Wikipedia?
Tijdens het onderzoeken van verdachte sites ontdekte ons onderzoeksteam de Lookup for Wikipedia browserextensie. Het wordt voorgesteld als een eenvoudig hulpmiddel om toegang te krijgen tot Wikipedia, dat ook in staat is om de zoekgeschiedenis van deze online encyclopedie op te slaan.
Na het analyseren van deze extensie hebben we echter vastgesteld dat het een browser hijacker is. Lookup for Wikipedia promoot de lookcompwiki.com valse zoekmachine.
Lookup for Wikipedia browser hijacker overzicht
Op onze testmachine wees Lookup for Wikipedia de standaard zoekmachine, startpagina en nieuwe tabbladen/venster-URL's van de browser toe aan de site lookcompwiki.com. Daarom resulteerde elke keer dat we een nieuw browsertabblad/venster openden of een zoekopdracht in de URL-balk invoerden, in een omleiding naar lookcompwiki.com.
Illegitieme zoekmachines zijn zelden in staat om zoekresultaten te genereren, dus hebben ze de neiging om te verwijzen naar echte zoekwebsites op het internet. Lookcompwiki.com is geen uitzondering en op het moment van onderzoek werd het omgeleid via youaresearching.com naar de Google zoekmachine. Het is opmerkelijk dat lookcompwiki.com ergens anders terecht kan komen omdat omleidingen kunnen worden beïnvloed door factoren zoals de geolocatie van de gebruiker.
Browser-hijacking software maakt vaak gebruik van bepaalde technieken om te voorkomen dat gebruikers hun browsers kunnen herstellen.
Bovendien heeft deze software meestal datatracking functionaliteiten, en dit kan van toepassing zijn op Opzoeken voor Wikipedia. De gerichte informatie kan bestaan uit: bezochte URL's, bekeken webpagina's, zoekopdrachten, internetcookies, inloggegevens voor accounts, persoonlijk identificeerbare gegevens, financiële gegevens, enzovoort. De verzamelde informatie kan vervolgens worden gedeeld met of verkocht aan derden.
Samengevat kan de aanwezigheid van browser-hijacking software zoals Lookup for Wikipedia op apparaten leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.
Naam | Lookup for Wikipedia |
Type bedreiging | Browser Hijacker, Redirect, Search Hijacker, Toolbar, Ongewenst Nieuw Tabblad |
Detectienamen (misleidende installateur) | Combo Cleaner (Trojan.Hulk.Gen.9), ESET-NOD32 (een variant van Win64/Packed.VMProtect.J S), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Agent.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Wacatac.B!ml), volledige lijst van detecties (VirusTotal) |
Browser Extensie(s) | Lookup for Wikipedia |
Veronderstelde functionaliteit | Gemakkelijke toegang tot de zoekgeschiedenis van Wikipedia en deze opslaan. |
Gepromote URL | lookcompwiki.com |
Detectienamen (lookcompwiki.com) | N/A (VirusTotal) |
Dienend IP Adres (lookcompwiki.com) | 104.21.63.2 |
Aangetaste browserinstellingen | Homepage, URL nieuw tabblad, standaard zoekmachine. |
Symptomen | Gemanipuleerde instellingen van de internetbrowser (startpagina, standaard internetzoekmachine, instellingen nieuwe tabbladen). Gebruikers worden gedwongen om de website van de kaper te bezoeken en op internet te zoeken met hun zoekmachines. |
Verspreidingsmethodes | Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installaties (bundeling). |
Schade | Tracken van internetbrowsers (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites. |
Malware verwijderen (Windows) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Browser hijacker voorbeelden
We hebben talloze browserkapers onderzocht; Motivational Quotes, Wingman Clock en Kryopage zijn slechts enkele voorbeelden van onze laatste vondsten.
Deze software ziet er zelden verdacht of schadelijk uit. Het ziet er meestal legitiem en nuttig uit. De beloofde functionaliteiten dienen echter meestal als lokaas om gebruikers te verleiden tot het downloaden/installeren van de extensie of app. De functies werken dus zelden zoals geadverteerd en in de meeste gevallen werken ze helemaal niet.
Houd er rekening mee dat zelfs als een stuk software werkt zoals aangegeven in het promotiemateriaal, dit geen definitief bewijs is van legitimiteit of veiligheid.
Hoe heeft Lookup for Wikipedia zich op mijn computer geïnstalleerd?
We hebben Lookup for Wikipedia verkregen van de "officiële" promotiepagina's]. Naast dergelijke webpagina's worden browser hijackers vaak onderschreven op scam websites. De meeste bezoekers van deze pagina's komen onbedoeld op deze pagina's terecht, voornamelijk via omleidingen die worden gegenereerd door sites die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, verkeerd getypte URL's, spam browsermeldingen of geïnstalleerde adware.
"Bundelen" - het verpakken van gewone programma-installaties met ongewenste/malafide toevoegingen - wordt ook gebruikt om browser-hijacking software te verspreiden. Het risico om gebundelde inhoud in het systeem toe te laten wordt verhoogd door te downloaden van dubieuze bronnen (bijv. freeware en websites van derden, P2P uitwisselingsnetwerken, etc.) en door overhaast te installeren (bijv. door stappen over te slaan, "Easy/Express" instellingen te gebruiken, etc.).
Opdringerige advertenties verspreiden ook browserkapers. Wanneer er op wordt geklikt, kunnen sommige van deze advertenties scripts uitvoeren om stiekem downloads/installaties uit te voeren.
Hoe vermijdt u de installatie van browser hijackers?
We raden ten zeerste aan om software te onderzoeken en te downloaden van officiële/gecontroleerde kanalen. De installatie van processen moet met voorzichtigheid worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door de voorwaarden te lezen, de beschikbare opties te inspecteren, de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen te gebruiken en alle extra apps, extensies, tools, functies enzovoort uit te schakelen.
We adviseren waakzaamheid tijdens het browsen omdat frauduleuze en gevaarlijke online inhoud meestal legitiem en onschuldig lijkt. Opdringerige advertenties kunnen er bijvoorbeeld onschuldig uitzien, maar toch omleiden naar onbetrouwbare/betwistbare websites (bijv. pornografie, gokken, dating voor volwassenen, enz.).
Als u last blijft houden van dergelijke advertenties en/of omleidingen, moet u het systeem inspecteren en onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Lookup for Wikipedia, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze browser hijacker automatisch te verwijderen.
Website die Lookup for Wikipedia browser hijacker promoot:
Verschijning van lookcompwiki.com die (via youaresearching.com) doorverwijst naar Google (GIF):
Onmiddellijke automatische malwareverwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is Lookup for Wikipedia?
- STAP 1. Verwijder ongewenste toepassingen via het Configuratiescherm.
- STAP 2. Verwijder Lookup for Wikipedia browser hijacker uit Google Chrome.
- STAP 3. Verwijder lookcompwiki.com startpagina en standaard zoekmachine uit Mozilla Firefox.
- STAP 4. Verwijder Lookcompwiki.com omleiding uit Safari.
- STAP 5. Verwijder malafide plug-ins uit Microsoft Edge.
Lookup for Wikipedia browser hijacker verwijderen:
Windows 10 gebruikers:
Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.
Windows 7 gebruikers:
Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.
macOS (OSX) gebruikers:
Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.
In het venster met verwijderingsprogramma's: zoek naar recentelijk geïnstalleerde verdachte toepassingen, selecteer deze en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".
Nadat u de mogelijk ongewenste toepassingen hebt verwijderd, scant u uw computer op resterende ongewenste onderdelen. Gebruik aanbevolen malwareverwijderingssoftware om uw computer te scannen.
Lookup for Wikipedia browser hijacker verwijderen van Internet browsers:
Video die laat zien hoe u browseromleidingen verwijdert:
Verwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:
Klik op het menupictogram van Google Chrome(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Extensies" en klik op "Extensies beheren". Vind "Lookup for Wikipedia" en andere recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".
Wijzig uw startpagina:
Klik op het menupictogram van Google Chrome (rechtsboven in Google Chrome), selecteer "Instellingen". Schakel in de sectie "Bij opstarten" "Lookup for Wikipedia" uit, zoek naar een browser hijacker URL (hxxp://www.lookcompwiki.com) onder de optie "Een specifieke of set pagina's openen". Als deze aanwezig is, klik dan op het pictogram met de drie verticale punten en selecteer "Verwijderen".
Wijzig uw standaard zoekmachine:
Uw standaard zoekmachine wijzigen in Google Chrome: Klik op het menupictogram van Google Chrome(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen", klik in de sectie "Zoekmachine" op "Zoekmachines beheren...", zoek in de geopende lijst naar "lookcompwiki.com", klik wanneer u deze vindt op de drie verticale puntjes in de buurt van deze URL en selecteer "Verwijderen".
Als u problemen blijft houden met browseromleidingen en ongewenste advertenties - Reset Google Chrome.
Optionele methode:
Als je problemen hebt met het verwijderen van lookcompwiki.com doorverwijzing, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....
Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.
In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken.
Verwijder schadelijke extensies uit Mozilla Firefox:
Klik op het firefox-menupictogram (in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", in het geopende venster vindt u "Lookup for Wikipedia", evenals alle recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, klik op de drie puntjes en klik vervolgens op "Verwijderen".
Wijzig uw startpagina:
Om uw startpagina opnieuw in te stellen, klikt u op het firefox-menupictogram(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteert u vervolgens "Instellingen" en schakelt u in het geopende venster "Lookup for Wikipedia" uit, verwijdert u hxxp://lookcompwiki.com en voert u uw voorkeursdomein in, dat telkens wordt geopend wanneer u Mozilla Firefox start.
Wijzig uw standaard zoekmachine:
Typ in de URL-adresbalk "about:config" en druk op Enter. Klik op "Accepteer het risico en ga verder".
Typ in de zoekfilter bovenaan: "extensionControlled". Stel beide resultaten in op "false" door te dubbelklikken op elke invoer of door te klikken op de knop.
Optionele methode:
Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van lookcompwiki.com doorverwijzing kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.
Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu , in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon
Klik dan op Probleemoplossing-informatie.
In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.
In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.
Verwijder kwaadaardige extensies uit Safari:
Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari menu, selecteer dan Voorkeuren…
In het Voorkeuren-venster selecteer je de Extensies-tab. Zoek alle recent geïnstalleerde en verdachte extensies en verwijder deze.
In het voorkeuren-venster selecteer je het Algemeen-tabblad en verzeker je je ervan dat je startpagina staat ingesteld op de URL van je voorkeur, als het gewijzigd werd door een browser hijacker kan je dit hier terug aanpassen.
In het voorkeuren-venster selecteer je het Zoeken-tabblad en verzeker je je ervan dat je favoriete internet-zoekmachine geselecteerd werd.
Optionele methode:
Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…
In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.
Kwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:
Klik op het Edge menu-icoon (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Extensies". Zoek naar recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons, en verwijder ze.
De startpagina en nieuwe tabbladen wijzigen:
Klik op het Edge menu-icoon (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Instellingen". In het onderdeel "Bij het opstarten" zoekt u de naam van de browserkaper en klikt u op "Uitschakelen".
Uw standaard zoekmachine wijzigen:
Om uw standaard zoekmachine te wijzigen in Microsoft Edge: klik op het Edge menu-icoon (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Privacy en diensten", scroll naar onder en selecteer "Adresbalk". In het onderdeel "Zoekmachines gebruikt in de zoekbalk" zoekt u de naam van de ongewenste zoekmachine. Als u die hebt gevonden klikt u op de "Uitschakelen"-knop daarnaast. U kunt ook klikken op "Zoekmachines beheren", om in het geopende menu de ongewenste zoekmachine terug te vinden. Klik op het puzzel-icoon daarnaast en selecteer "Uitschakelen".
Optionele methode:
Als u problemen bljft ondervinden met het verwijderen van de lookcompwiki.com doorverwijzing, herstel dan uw Microsoft Edge browserinstellingen. Klik op het Edge menu-icoon (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.
In het geopende menu selecteert u Opnieuw instellen.
Selecteer Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de Microsoft Edge-instellingen naar hun standaardwaarden wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.
- Als dit niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies waarin wordt uitgelegd hoe de Microsoft Edge browser te herstellen.
Samenvatting:
Een browser hijacker is een soort adware die de instellingen van de internetbrowsers van gebruikers wijzigt door de startpagina en standaard zoekmachine toe te wijzen aan een ongewenste website. Meestal infiltreert dit soort adware de besturingssystemen van de gebruiker via gratis software downloads. Als je download beheerd wordt door een download cliënt, verzeker je er dan van de installatie van geadverteerde werkbalken of applicaties te weigeren als deze je startpagina of standaard zoekmachine willen wijzigen.
Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij het verwijderen van lookcompwiki.com doorverwijzing uit je internet browsers, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.
Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over lookcompwiki.com doorverwijzing of z'n verwijdering, gelieve dan je kennis te delen in de onderstaande commentaren.
Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/27019-lookup-for-wikipedia-browser-hijacker
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is het doel van het dwingen van gebruikers om de website lookcompwiki.com te bezoeken?
Doorverwijzingen naar websites zoals lookcompwiki.com worden veroorzaakt omdat cybercriminelen (bijv. ontwikkelaars van nepzoekmachines en browser-hijackers, etc.) hiermee inkomsten genereren.
Is een bezoek aan lookcompwiki.com een bedreiging voor mijn privacy?
Waarschijnlijk wel. Dit soort sites verzamelt en verkoopt meestal gegevens van bezoekers.
Hoe is een browser hijacker mijn computer binnengedrongen?
De meest gebruikte distributietechnieken zijn: gebundelde installers, onbetrouwbare downloadkanalen (bijv. freeware en gratis bestandshostingsites, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.), online oplichting, spam browser meldingen en opdringerige advertenties.
Helpt Combo Cleaner me om Lookup for Wikipedia browser hijacker te verwijderen?
Ja, Combo Cleaner scant uw systeem en verwijdert geïnstalleerde browser-hijacking toepassingen. Het moet vermeld worden dat handmatig verwijderen (zonder hulp van beveiligingsprogramma's) ineffectief kan zijn. Als er meerdere browser-hijackers in het systeem zijn geïnfiltreerd, kan het zijn dat nadat er één is verwijderd, de anderen deze gewoon opnieuw installeren. Bovendien kan deze software de toegang tot verwijderingsgerelateerde instellingen weigeren. Daarom moeten browser hijackers grondig en in één keer worden verwijderd.
▼ Toon discussie