FacebookTwitterLinkedIn

Hoe oplichterspraktijken zoals "IPS Pending Package Delivery" herkennen

Ook bekend als: IPS Pending Package Delivery phishing campagne
Schadeniveau: Medium

Wat is "IPS Pending Package Delivery"?

Na onderzoek is duidelijk geworden dat het om een phishing-e-mail gaat, vermomd als een melding van IPS over een lopende pakketlevering. De daders achter dit plan hebben het bericht opgesteld met de bedoeling ontvangers te misleiden zodat ze gevoelige persoonlijke informatie vrijgeven.

IPS Pending Package Delivery phishing email

Meer over de "IPS Pending Package Delivery" scam email

Deze e-mail lijkt zich voor te doen als IPS (International Parcel Service) en beweert de ontvanger te informeren over de levering van een pakket. De e-mail vermeldt dat er een pakket in afwachting van levering is en vraagt de ontvanger om een verstrekte traceercode, "IPS475528176BPY" (de code kan variëren), te gebruiken om het pakket te volgen en te ontvangen.

Bovendien is er een knop "Uw pakket volgen". Deze e-mail is echter een frauduleuze poging om ontvangers persoonlijke informatie te ontfutselen. De knop leidt naar een valse website van UPS waar bezoekers een kort bericht en de knop "Plan uw levering" te zien krijgen.

Klikken op de bovengenoemde knop leidt naar een andere bedrieglijke website waar bezoekers wordt gevraagd om informatie te verstrekken zoals voor- en achternaam, e-mailadres, telefoonnummer, adres, postcode, stad, staat en creditcardgegevens (kaartnummer, vervaldatum en CVV-code). Als oplichters gevoelige informatie weten te bemachtigen, misbruiken ze die voor verschillende frauduleuze activiteiten.

Oplichters kunnen zich bezighouden met identiteitsdiefstal, waarbij ze de verzamelde persoonlijke gegevens gebruiken om valse identiteiten aan te maken of financiële fraude te plegen. Daarnaast kunnen de gestolen creditcardgegevens worden gebruikt om ongeautoriseerde transacties uit te voeren, wat leidt tot financiële verliezen voor de personen van wie de gegevens zijn gecompromitteerd.

Bovendien kunnen oplichters de verkregen informatie verkopen op het dark web, wat bijdraagt aan een bloeiende ondergrondse markt voor gestolen persoonlijke en financiële gegevens. Deze informatie kan worden gekocht en gebruikt door andere kwaadwillende actoren voor een scala aan illegale doeleinden, waardoor de potentiële schade voor de personen van wie de gegevens in eerste instantie zijn gecompromitteerd, nog groter wordt.

Overzicht bedreiging:
Naam IPS Pending Package Delivery Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim One package awaits delivery
Vermomming Brief van International Parcel Service (IPS)
Gerelateerd domein ecommercemegadeals[.]com
Detectienamen (ecommercemegadeals[.]com) Avira (Phishing), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaaridge scam e-mails in het algemeen

Phishing-e-mails gebruiken meestal dringende of alarmerende onderwerpregels om snel actie te ondernemen, waardoor een gevoel van urgentie of angst wordt gecreëerd. Deze e-mails bootsen vaak vertrouwde entiteiten na, zoals banken, online diensten of koeriersbedrijven, waarbij officiële logo's en taal worden gebruikt om legitiem over te komen.

Ook bevatten ze vaak klikbare koppelingen of bijlagen die, als er op wordt geklikt, naar frauduleuze websites leiden of schadelijke inhoud downloaden. Over het algemeen hebben phishing e-mails gemeen dat ze mensen willen verleiden om gevoelige informatie vrij te geven of acties te ondernemen die hun veiligheid in gevaar brengen.

Voorbeelden van phishing-campagnes zijn "DHL Unpaid Duty", "Microsoft Security Team - Password Expiration" en "Quarantine Area".

Hoe infecteren spamcampagnes uw computers?

Gebruikers kunnen computers infecteren via e-mailbijlagen die kwaadaardige software bevatten. Deze bijlagen kunnen worden vermomd als onschuldige documenten, archieven, afbeeldingen of andere bestanden, waardoor gebruikers worden misleid om ze te openen. Eenmaal geopend kan de malware worden uitgevoerd, waardoor de computer van de gebruiker wordt aangetast.

Een ander veelgebruikt kanaal voor infecties via e-mail is via koppelingen die in berichten zijn opgenomen. Als er op deze links wordt geklikt, worden gebruikers naar frauduleuze websites geleid die zijn ontworpen om malware af te leveren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wees voorzichtig met ongevraagde e-mails, vooral met e-mails met onverwachte bijlagen of koppelingen. Ga niet in op links of bestanden in dergelijke e-mails. Installeer gerenommeerde antivirus- en antimalwaresoftware op uw computer en werk deze regelmatig bij. Werk uw besturingssysteem, antivirusoplossing, browsers en andere toepassingen regelmatig bij om beveiligingsproblemen te verhelpen.

Vermijd het bezoeken van verdachte websites en wees voorzichtig met het klikken op advertenties of pop-ups. Download geen illegale software en maak geen gebruik van P2P netwerken, downloaders van derden en soortgelijke bronnen voor het downloaden van bestanden of programma's. Haal software van officiële pagina's of app stores.

Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de e-mail "IPS Pending Package Delivery":

Subject: Please confirm receipt, Customer No. 31625480669#

ips
International Parcel Service

PENDING PACKAGE DELIVERY

You have (1) package awaiting delivery. Use your code to track it out and receive it

Your tracking code:

IPS475528176BPY

[Track your package]

Het verschijnen van een valse pagina in deze e-mail en een phishingpagina die via deze pagina wordt geopend (GIF):

IPS Pending Package Delivery email scam verschijning van de neppagina

Schermafbeelding van de beginpagina:

IPS Pending Package Delivery email scam eerste pagina

Schermafbeelding van de phishingpagina die wordt gebruikt om informatie te stelen:

IPS Pending Package Delivery email scam tweede pagina

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Criminelen verspreiden identieke brieven naar een groot aantal ontvangers en rekenen erop dat iemand door de wijdverspreide verspreiding wordt misleid. Deze spammails zijn niet gepersonaliseerd en zijn strategisch opgesteld om een breed publiek aan te spreken en misbruik te maken van de kwetsbaarheid van nietsvermoedende slachtoffers.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt verstrekt, is het belangrijk om snel alle wachtwoorden te wijzigen. Als u andere persoonlijke gegevens hebt verstrekt, zoals creditcardgegevens, raden we u aan om de relevante autoriteiten onmiddellijk op de hoogte te stellen.

Ik heb een bestand in de bijlage van een e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Het downloaden en openen van een schadelijk bestand van uw e-mail kan uw computer infecteren met malware. Dit hangt af van het bestandstype. Het openen van een uitvoerbaar bestand is bijvoorbeeld waarschijnlijker om uw computer te infecteren dan het openen van een document.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Het lezen van de e-mail zelf zonder de bijlage te openen infecteert uw computer niet.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties vinden en verwijderen. Het is cruciaal om te onthouden dat geavanceerde malware zich vaak diep in het systeem verstopt. Daarom is het uitvoeren van een grondige systeemscan noodzakelijk voor optimale detectie en verwijdering.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
IPS Pending Package Delivery phishing campagne QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van IPS Pending Package Delivery phishing campagne op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.