Hoe herkent u frauduleuze praktijken zoals "Claim Manta"?
Geschreven door Tomas Meskauskas op (bijgewerkt)
Wat is "Claim Manta"?
Bij het bekijken van de webpagina hebben we geconcludeerd dat het een frauduleus plan is dat zich voordoet als een cryptocurrency giveaway (airdrop). De oplichters die de zwendel uitvoeren, willen nietsvermoedende gebruikers misleiden om specifieke acties te ondernemen, wat uiteindelijk leidt tot het uitputten van hun cryptocurrency-fondsen.
"Claim Manta" scam in detail
Deze zwendel wordt gepromoot via berichten op X (voorheen Twitter) die geschreven zijn met behulp van gestolen of valse accounts. Als u op de link in deze berichten klikt, komt u op een misleidende website met een nep MANTA giveaway. Op deze site wordt een schema geschetst waarin staat dat personen die als doorverwijzer optreden een commissie van 30% in BB of ETH kunnen verdienen, evenals MANTA, van zowel claimen als kopen tijdens de voorverkoop.
Daarnaast ontvangen degenen die vrienden doorverwijzen een commissie van 10% van de swapvergoeding als hun doorverwezen vriend deelneemt aan een Swap Airdrop. De site biedt ook een optie om MANTA te claimen. Deze zwendel is bedoeld om mensen te misleiden door ze te laten geloven dat ze hun portemonnee moeten verbinden, waardoor ze uiteindelijk een kwaadaardig contract moeten goedkeuren.
Bij het goedkeuren van een schadelijk contract wordt een drainer geactiveerd, die cryptofondsen overbrengt van de portemonnee van het slachtoffer naar de portemonnee die wordt gecontroleerd door de oplichters. Personen die in deze zwendel trappen, verliezen dus al hun cryptocurrency die is opgeslagen in de gecompromitteerde wallet. Helaas is het bijna onmogelijk om gestolen cryptocurrency terug te krijgen vanwege de onomkeerbare aard van transacties.
Naam | Claim Manta fake giveway |
Type bedreiging | Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude |
Valse Claim | Individuen kunnen gratis cryptocurrency ontvangen |
Vermomming | Legitieme MANTA giveaway (airdrop) |
Gerelateerd domein | airdrop.mantanetwork[.]link |
Detectienamen | Avira (Phishing), Combo Cleaner (Phishing), Emsisoft (Phishing), Kaspersky (Phishing), Sophos (Malware), volledige lijst van detecties (VirusTotal) |
Symptomen | Valse foutmeldingen, valse systeemwaarschuwingen, pop-upfouten, nepcomputerscan. |
Verspreidingsmethodes | Gecompromitteerde websites, malafide online pop-upadvertenties, mogelijk ongewenste toepassingen. |
Schade | Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal, mogelijke malware-infecties. |
Malware verwijderen (Windows) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Conclusie
Concluderend werkt de geschetste zwendel met de bedrieglijke bedoeling om individuen te manipuleren om een kwaadaardig contract goed te keuren onder het mom van noodzakelijke stappen om hun portemonnee aan te sluiten. Het ingewikkelde web van pseudonimiteit, onomkeerbare transacties en de gedecentraliseerde aard van cryptocurrencies maakt het terugkrijgen van gestolen fondsen een lastige taak.
Terwijl gebruikers door het veranderende landschap van digitale activa navigeren, zijn bewustzijn en waakzaamheid van het grootste belang om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van dergelijke zwendel, wat het belang onderstreept van proactieve maatregelen om iemands bezit aan cryptocurrency's veilig te stellen.
Meer voorbeelden van oplichting met cryptocurrency-drainers zijn "FTX Customer Claims", "Cointelegraph's 10th Anniversary Airdrop" en "De.Fi Launchpad Airdrop".
Hoe heb ik een frauduleuze website geopend?
Gebruikers kunnen onbedoeld op frauduleuze websites terechtkomen via phishing-e-mails die schadelijke links bevatten die, wanneer erop wordt geklikt, gebruikers omleiden naar valse websites. Daarnaast kunnen misleidende advertenties op duistere sites of sociale media en meldingen van onbetrouwbare pagina's naar deze bedrieglijke online bestemmingen leiden.
Opvallend is dat oplichters achter nepacties vaak misbruik maken van gecompromitteerde of valse accounts op populaire platforms om misleidende links te verspreiden. Bovendien kunnen gebruikers op zwendel terechtkomen via pagina's die gebruikmaken van malafide advertentienetwerken, die vaak worden gebruikt door illegale filmstreamingpagina's, torrentsites en soortgelijke websites.
Hoe vermijdt u het bezoeken van scampagina's?
Controleer URL's altijd nauwkeurig en zorg ervoor dat ze overeenkomen met het adres van de legitieme website. Klik niet op ongevraagde links in e-mails of berichten en wees voorzichtig met pop-upadvertenties op dubieuze websites. Installeer gerenommeerde antivirus- en antimalwaresoftware en houd deze up-to-date voor een betere bescherming. Geef geen toestemming om meldingen van duistere websites te ontvangen.
Informeer uzelf bovendien over veelvoorkomende scamtactieken, zoals phishing-e-mails of valse aanmeldingspagina's, en wees op uw hoede voor aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste apps, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.
Verschijning van "Claim Manta" pop-up scam (GIF):
Post op X (Twitter) die deze scam promoot:
Onmiddellijke automatische malwareverwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is {titel}?
- Hoe herkent u een pop-up scam?
- Hoe werken pop-up scams?
- Hoe verwijdert u valse pop-ups?
- Hoe voorkomt u valse pop-ups?
- Wat moet u doen als u in een pop-up scam geluisd bent?
Hoe herkent u een pop-up scam?
Pop-upvensters met verschillende valse berichten zijn een veelvoorkomend soort lokmiddelen dat cybercriminelen gebruiken. Ze verzamelen gevoelige persoonlijke gegevens, verleiden internetgebruikers om valse technische ondersteuningsnummers te bellen, zich in te schrijven voor nutteloze online diensten, te investeren in verdachte cryptocurrency-regelingen, enz.
Hoewel deze pop-ups in de meeste gevallen de apparaten van gebruikers niet infecteren met malware, kunnen ze direct geldverlies veroorzaken of leiden tot identiteitsdiefstal.
Cybercriminelen streven ernaar hun schadelijke pop-upvensters zo te maken dat ze er betrouwbaar uitzien, maar scams hebben doorgaans de volgende kenmerken:
- Spelfouten en niet-professionele afbeeldingen - Controleer de informatie die in een pop-up wordt weergegeven nauwkeurig. Spelfouten en onprofessionele afbeeldingen kunnen een teken van een scam zijn.
- Gevoel van spoed - Afteltimer met een paar minuten erop, waarin u wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens in te voeren of u aan te melden voor een onlinedienst.
- Verklaringen dat je iets gewonnen hebt - Als je niet hebt meegedaan aan een loterij, online-wedstrijd, enz. en je ziet een pop-upvenster waarin staat dat je gewonnen hebt.
- Scan van computer of mobiel apparaat - Een pop-upvenster dat uw apparaat scant en informeert over gedetecteerde problemen - is ongetwijfeld een scam; webpagina's kunnen dergelijke acties niet uitvoeren.
- Exclusiviteit - Pop-upvensters waarin staat dat alleen u geheime toegang krijgt tot een financiële regeling die u snel rijk kan maken.
Voorbeeld van een pop-up scam:
Hoe werken pop-up scams?
Cybercriminelen en bedrieglijke marketeers gebruiken meestal verschillende advertentienetwerken, zoekmachine-vergiftiginstechnieken en verdachte websites om verkeer naar hun pop-ups te genereren. Gebruikers komen terecht op hun online kanalen nadat ze op valse downloadknoppen hebben geklikt, een torrentwebsite hebben gebruikt of gewoon op een resultaat van een internetzoekmachine hebben geklikt.
Op basis van de locatie- en apparaatgegevens van de gebruiker wordt een frauduleuze pop-up gepresenteerd. De lokmiddelen die in dergelijke pop-ups worden gepresenteerd, variëren van "snel rijk worden - schema's" tot nepvirusscans.
Hoe kan ik valse pop-ups verwijderen?
In de meeste gevallen infecteren pop-up scams de apparaten van gebruikers niet met malware. Als u een scam pop-up tegenkomt, zou het sluiten ervan voldoende moeten zijn. In sommige gevallen kunnen scam, pop-ups moeilijk te sluiten zijn; in dergelijke gevallen - sluit uw Internet browser en start deze opnieuw op.
In extreem zeldzame gevallen moet u misschien uw internetbrowser opnieuw instellen. Gebruik hiervoor onze instructies die uitleggen hoe u Internet browser instellingen kunt resetten.
Hoe voorkom ik valse pop-ups?
Om te voorkomen dat u pop-up scams te zien krijgt, moet u alleen websites bezoeken die een goede reputatie hebben. Torrent, Crack, gratis online films streamen, YouTube-video downloaden en andere websites met een vergelijkbare reputatie verwijzen internetgebruikers vaak door naar pop-upscams.
Om het risico op pop-up scams te minimaliseren, moet u uw internetbrowsers up-to-date houden en een gerenommeerde anti-malware programma gebruiken. Voor dit doel, raden wij Combo Cleaner.
Wat moet u doen als u in een pop-upscam getrapt bent?
Dit hangt af van het soort scam waar u voor bent gevallen. Meestal proberen pop-up oplichters gebruikers te verleiden tot het sturen van geld, het weggeven van persoonlijke informatie of het verlenen van toegang tot iemands apparaat.
- Als u geld heeft gestuurd naar oplichters: U moet contact opnemen met uw financiële instelling en uitleggen dat u bent opgelicht. Als u dit onmiddellijk laat weten, is er een kans om uw geld terug te krijgen.
- Als u persoonlijke informatie hebt weggegeven: U moet uw wachtwoorden wijzigen en twee-factor authenticatie inschakelen in alle online diensten die u gebruikt. Ga naar de Federal Trade Commission om identiteitsdiefstal te melden en persoonlijke herstelstappen te krijgen.
- Als u oplichters verbinding laat maken met uw apparaat: U moet uw computer scannen met gerenommeerde anti-malware (wij raden Combo Cleaner aan) - cybercriminelen kunnen trojans, keyloggers en andere malware hebben geplant, gebruik uw computer niet voordat u mogelijke bedreigingen hebt verwijderd.
- Help andere internetgebruikers: meld internetscam bij de Federal Trade Commission.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is een nep crypto-giveaway?
Een nep crypto giveaway is een zwendelactie waarbij fraudeurs zich voordoen als betrouwbare cryptocurrency-projecten of persoonlijkheden en beweren gratis cryptocurrency weg te geven in ruil voor deelnemers die bepaalde acties uitvoeren.
Wat is het doel van een nep crypto-weggeefactie?
Oplichters gebruiken de belofte van gratis cryptocurrency om slachtoffers te verleiden persoonlijke informatie te verstrekken, zoals privésleutels of inloggegevens, of om een eerste storting te doen. Zodra de oplichters deze gevoelige informatie of fondsen verkrijgen, kunnen ze deze misbruiken voor verschillende kwaadaardige doeleinden, waaronder onbevoegde toegang tot accounts, diefstal van cryptocurrency of andere vormen van identiteits- en financiële fraude.
Waarom kom ik crypto-fraude tegen?
Oplichters promoten hun zwendel door phishing e-mails met schadelijke links te sturen, misleidende advertenties op sociale media te plaatsen en gecompromitteerde of vervalste accounts op populaire platforms te gebruiken. Mensen kunnen deze zwendel ook onbedoeld tegenkomen door zich in te laten met onbetrouwbare meldingen of door websites te bezoeken die verbonden zijn met malafide advertentienetwerken, zoals illegale filmstreamingpagina's en torrentsites.
Beschermt Combo Cleaner me tegen oplichting?
Combo Cleaner is ontworpen om grondige scans uit te voeren op elke website die u bezoekt, waarbij potentieel schadelijke websites efficiënt worden gedetecteerd en gemarkeerd. Dit geldt ook voor websites die crypto-fraude hosten, zodat u snel wordt gewaarschuwd en de toegang wordt beperkt om u online ervaring te beschermen en mogelijke schade te voorkomen.
▼ Toon discussie