FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herken je e-mails die worden gebruikt om malware te leveren zoals het "UNILEVER Email Virus"

Ook bekend als: UNILEVER spam
Schadeniveau: Ernstig

Wat is het UNILEVER e-mailvirus?

"UNILEVER e-mailvirus" is gecategoriseerd als een spamcampagne. Oplichters sturen e-mailberichten naar honderden (of zelfs duizenden) mensen in de hoop dat sommigen de geleverde bijlage openen. Er zijn veel soortgelijke zwendels, maar deze wordt gebruikt om het LokiBot virus te verspreiden via de bijlage. We raden je sterk aan om het bericht te negeren en het bijgevoegde bestand niet te openen.

unilever zwendel met e-mailvirus

Meer over de UNILEVER malspam campagne

Cybercriminelen achter de e-mail "UNILEVER Email Virus" beweren vertegenwoordigers te zijn van Unilever, een bekend bedrijf in consumentengoederen. Volgens de e-mail is deze verzonden door Jon Strachan, Vice President - Supply chain. Deze persoon werkt voor dit bedrijf, maar noch hij, noch Unilever heeft iets te maken met deze zwendel.

De e-mail bevat details over een factuur en een bijgevoegde bestelling. Zoals hierboven vermeld, wordt deze e-mailoplichting gebruikt om het LokiBot-virus te verspreiden, een computerinfectie (trojan-type malware) die ontworpen is om informatie te verzamelen zoals wachtwoorden, logins, enz. en ook om gegevens zoals toetsaanslagen te traceren.

Een computer die geïnfecteerd is met een dergelijk virus kan leiden tot ernstige privacyproblemen, financieel verlies en andere problemen. Het openen van de bijlage in de "UNILEVER Email Virus" e-mail leidt tot het downloaden/installeren van de trojan-type infectie.

Als het is geïnstalleerd, kan het worden gedetecteerd als het "Senhaja"-proces (32-bits of 64-bits) in Windows Taakbeheer. Als u deze e-mail ontvangt, negeer deze dan en open de bijbehorende bijlage zeker niet.

Samenvatting van de bedreiging:
Naam UNILEVER spam
Type bedreiging Trojaans paard, virus dat wachtwoorden steelt, malware voor bankieren, spyware.
Hoax E-mail bevat een offerteaanvraag, factuur of ander document.
Symptomen Trojaanse paarden zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en zich stil te houden. Er zijn dus geen specifieke symptomen zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Lading LokiBot
Distributiemethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen.
Schade Gestolen wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie, identiteitsdiefstal, gegevensverlies.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van soortgelijke malspam campagnes

Er worden veel van dit soort campagnes gebruikt om gebruikers op te lichten. Enkele voorbeelden zijn American Express Email Virus, Apple Email Virus en IRS Email Virus.

Verschillende scams worden gebruikt om verschillende computerinfecties te verspreiden (zoals Adwind, FormBook, TrickBot, Emotet, enz.) - ze worden meestal verspreid via bijlagen of weblinks. Deze virussen stelen persoonlijke gegevens en daarom raden we je sterk aan om ze onmiddellijk te verwijderen.

Hoe heeft "UNILEVER Email Virus" mijn computer geïnfecteerd?

Zoals de meeste spamcampagnes van dit type, infecteert het virus computers alleen wanneer de aangeboden bijlage wordt geopend en toestemming wordt gegeven om de malafide software te installeren. Schadelijke bijlagen zijn vaak Microsoft Office-documenten, PDF's, archieven en uitvoerbare bestanden.

Als het bestand bijvoorbeeld een MS Office-document is, vraagt het na opening toestemming om macroopdrachten in te schakelen. Door deze in te schakelen kan een computerinfectie worden geïnstalleerd. Merk op dat deze geïnfecteerde bijlagen geen kwaad kunnen als ze niet worden geopend.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Open nooit e-mailbijlagen die worden geleverd in e-mails die zijn ontvangen van verdachte of onbekende adressen, of als de e-mail niet specifiek voor jou relevant is. Oplichters verschuilen zich vaak achter bekende bedrijfsnamen, maar dit zijn slechts pogingen om de e-mails en gepresenteerde bijlagen legitiem te laten lijken.

De meest efficiënte manier om infecties te voorkomen die via deze bijlagen worden verspreid, is om de e-mail gewoon te negeren en het bestand niet te openen. Zorg er ook voor dat u goede antivirus- of antispywaresoftware hebt geïnstalleerd om uw computer veilig te houden. Als je al een "UNILEVER Email Virus" bijlage hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in deze spam e-mail:

Subject: UNILEVER REQUEST FOR QUOTE

Good Morning,
I would like to extend an invitation to your company to supply us with the attached product. The product we request may fall out of your scope of work, hence we would like you to source the product and supply to us. Attached to this email is a Request for Quotation of the products we need. Please note this is an urgent once off tender, therefore we require these components at your earliest convenience. We now await your quotation.
 
Best Regards,
 
Harri Woodi
Procurement Manager
UNILEVER UK LIMITED
Unilever World Headquarters
Unilever House, Springfield Drive Leatherhead Surrey, KT22 7GR United Kingdom

+44(0) 7361 617 405
Fax:+44(0) 7361 617 901

Nog een voorbeeld van een spam-e-mail met UNILEVER-thema:

unilever zwendel met e-mailvirus

Tekst binnenin:

Subject: UNILEVER PURCHASE ORDER #091223 for acknowledgement

Dear sir,
I hope this email finds you well.
Please find attached order for your acknowledgement and kindly send the proforma invoice in order to proceed with the request foradvance payment.
Awaiting your reply.
Thank you.
Regards.
Jon Strachan
Vice President ñ Supply chain
Unilever UK Limited
Unilever House
Leatherhead
Surrey
KT22 7GR
Consumer Careline: +44(0)800 01 01 07

The information contained in this electronic transmission message and any of its attachments is intended for addressee(s) only and may contain confidential information. If you are not the addressee(s), please notify the sender and delete this message completely. Any views expressed herein are those of the individual sender except where the sender specifically states it to be the views of Unilever.
Unileveris neither liable for incomplete transmission of this electronic message nor for any delay in its receipt. If you are not the intended recipient you are hereby notified that any disclosure, reproduction, distribution or taking any action in reliance on the contents of this electronic message is strictly prohibited.

Schermafbeelding van een LokiBot kwaadaardig proces in Taakbeheer (Senhaja (32-bits)):

LokiBot schadelijk proces in Taakbeheer Senhaja 32-bit

Nog een voorbeeld van een spam-e-mail met UNILEVER-thema:

UNILEVER email oplichterij (2024-07-01)

Tekst binnenin:

Subject: Request for Quotation

Good Day,

Invitation to Bid for possible supply and delivery of the below product.

UNILEVER N.V requests your company to participate in sending us an official quotation on the  requested TENDER.

Product Code No:

Item:

Qty. 23 Units

If your supplier has the items to the quantity required then kindly send us your quotation for immediate approval. E-mail: quote@unileverbelgium-nv.com

Regards

Wim Matthys

CM Procurement Mgr Belgium - Unilever

Unilever Belgium N.V.

Address: Boulevard de l'Industrie 9, 1070 Anderlecht, Belgium

BE 0438.390.312 - Brussel (1070)

Tel:+32 3 3320151

Fax: +32 23336333.

Screenshot van het bijgevoegde PDF-document:

PDF-bestand verspreid via UNILEVER e-mailoplichting (2024-07-01)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Dit soort e-mails zijn niet persoonlijk. Meestal sturen cybercriminelen dezelfde brief naar veel mensen tegelijk.

Ik heb een bestand in de bijlage bij deze e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als u een uitvoerbaar bestand hebt geopend, is uw computer hoogstwaarschijnlijk al geïnfecteerd. Een computer is echter mogelijk niet geïnfecteerd als het geopende bestand een document is (.pdf, .doc of vergelijkbaar). Het openen van een document is meestal niet genoeg voor malware om het systeem te infiltreren - computers zijn veilig totdat macroopdrachten zijn ingeschakeld of andere aanvullende stappen zijn uitgevoerd.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het is veilig om e-mails te openen zonder op links te klikken of bestanden te openen.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in e-mailbijlagen?

Combo Cleaner bevat een antivirusscanner die bijna alle bekende malware detecteert. Het is belangrijk om te vermelden dat high-end malware zich meestal diep in het besturingssysteem verstopt. In dergelijke gevallen moeten computers worden gescand met een volledige systeemscan om malware te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
UNILEVER spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van UNILEVER spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.