Retefe Trojan
Geschreven door Tomas Meskauskas op (bijgewerkt)
Retefe virus verwijderingsgids
What is Retefe?
Retefe is een gevaarlijke trojan die ontworpen is om de bankrekeningen van zijn slachtoffers te hacken. De ontwikkelaars verspreiden Retefe met behulp van email-spamcampagnes en een exploitkit met de naam EternalBlue. In het geval van spamcampagnes ontvangen de gebruikers een kwaadaardige bijlage (document) met een kleine afbeelding en een bericht dat aanmoedigt om deze afbeelding te vergroten. Maar het dubbelklikken op de afbeelding leidt tot de uitvoering van een ingesloten JavaScript-bestand dat het systeem besmet.
Eénmaal uitgevoerd, beëindigt het script alle browserprocessen en wijst het bepaalde proxy-instellingen toe aan een Tor-website. Bovendien installeert het script een kwaadaardig rootcertificaat. Tijdens het proces verschijnt een beveiligingswaarschuwing waarin de gebruiker gevraagd wordt om de installatie van pop-ups te bevestigen. Dit verdwijnt echter onmiddellijk, omdat het actieve script een ander PowerShell-script uitvoert, dat de gebruiker nabootst door op "Ja" te klikken (akkoord te gaan met installeren). Merk op dat Retefe de gegevens van verschillende bankrekeningen verzamelt en controleert welke websites de bezoeker gebruikt. Er zijn verschillende varianten van Retefe en deze zijn ontworpen voor verschillende landen. De variant die zich op het Verenigd Koninkrijk richt, controleert bijvoorbeeld het hoofddomein van elke bezochte website. Als het domein ".com" of ".co.uk" is, dan wordt de website geladen via de bovengenoemde proxy. Houd er rekening mee dat, aangezien een kwaadaardig rootcertificaat geïnstalleerd werd, de cybercriminelen een certificaat kunnen uitgeven voor elke bezochte website. Dit wordt gedaan door valse HTTPS-certificaten te maken. Elke keer dat een bankinlogpagina bezocht wordt, dan wordt de gebruiker omgeleid naar een valse inlogpagina, die vrijwel identiek lijkt aan het origineel. De criminelen doen dit in een poging om de schijn van legitimiteit op te wekken en om de gebruikers te verleiden hun accountgegevens en verschillende gevoelige gegevens in te voeren. Eénmaal ingevoerd, worden alle details opgeslagen op een externe server. Op deze manier krijgen de cybercriminelen toegang tot de bankrekeningen van hun slachtoffers. De aanwezigheid van dit virus kan tot belangrijke problemen leiden. Ten eerste kunnen de gekaapte accounts gebruikt worden om geld over te maken, om online aankopen te doen, etc. Zo kunnen slachtoffers hun spaargeld, loon, etc. verliezen. Bovendien kunnen de details gebruikt worden om online de identiteit te bevestigen - in dit geval kunnen de cybercriminelen privacyschendingen veroorzaken door identiteiten te stelen. Als u zelfs maar het minste vermoeden heeft dat Retefe (of een andere vergelijkbare trojan) aanwezig is, scan dan onmiddellijk uw computer met een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen.
Naam | Retefe virus |
Bedreigingstype | Trojan, wachtwoordstelend virus, banking malware, spyware |
Detectie Namen | Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Trojan.GenericKD.3005378), ESET-NOD32 (Win32/Agent.SYB), Kaspersky (Trojan.Win32.Agent.qwfqjh), volledige detectielijst (VirusTotal) |
Symptomen | Trojans zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, dus er zijn geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine. |
Verspreidingsmethoden | Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks. |
Schade | Gestolen bankgegevens en wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet. |
Verwijdering | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Zoals hierboven vermeld, wordt Retefe verspreid via email-spamcampagnes. Er zijn veel trojan-virussen die op deze manier verspreid worden, waaronder Adwind, FormBook, Hancitor, TrickBot, en AZORult - dit zijn slechts enkele voorbeelden. Hun functionaliteit kan verschillen: sommige slaan informatie op, terwijl andere "kettinginfecties" veroorzaken (andere virussen verspreiden). Ze vormen echter allemaal een aanzienlijke bedreiging voor uw privacy en computerveiligheid. Verwijder daarom onmiddellijk Retefe en alle andere virussen.
Hoe infiltreerde Retefe in mijn computer?
Zoals in onze inleiding vermeld, verspreiden criminelen Retefe met behulp van de EternalBlue-exploitkit, die een MS Windows-kwetsbaarheid (CVE-2017-0144) misbruikt en malware in het systeem infiltreert. Deze exploitkit is ontwikkeld door het Amerikaanse National Security Agency (NSA), maar in april 2017 werd EternalBlue gelekt door een hackergroep en onmiddellijk daarna waarschuwde NSA Microsoft voor de bestaande kwetsbaarheid. Er is een patch voor het beveiligingslek vrijgegeven, maar tot op de dag van vandaag zijn veel computers niet bijgewerkt en dus nog steeds kwetsbaar. Daarom is EternalBlue nog steeds een relevante bedreiging. Retefe wordt ook verspreid via email-spamcampagnes. Cybercriminelen verzenden honderdduizenden e-mails die misleidende berichten bevatten waarin de gebruikers aangemoedigd worden een bijgevoegd bestand te openen. Als dit geopend wordt, dan wordt er een kwaadaardig JavaScript-script uitgevoerd dat Retefe in het systeem infiltreert.
Hoe de installatie van malware te vermijden?
Om dit te voorkomen, moet u zeer voorzichtig zijn wanneer u op het internet surft. Denk twee keer na voordat u e-mailbijlagen opent. Als het bijgevoegde bestand/de link irrelevant lijkt of als de e-mail verzonden is vanaf een verdacht/onherkenbaar e-mailadres, dan mag deze niet geopend worden. Hou er rekening mee dat criminelen vaak de nieuwsgierigheid van de gebruikers misbruiken door misleidende e-mails te verzenden met berichten zoals "u heeft de loterij gewonnen", "u heeft een pakket ontvangen", enzovoort. Val niet voor deze trucs. Houd bovendien het besturingssysteem (en de geïnstalleerde software) up-to-date. Gebruik hiervoor echter de geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaars geleverd worden. Hou ook een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite geïnstalleerd en actief - deze tools kunnen malware detecteren en verwijderen voordat er schade wordt aangericht. De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn een gebrek aan kennis en onzorgvuldig gedrag - de sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.
Voorbeeld van een email-spamcampagne (die kwaadaardige Microsoft Word-documenten als bijlagen bevat) die de Retefe trojan verspreidt:
Screenshot van de kwaadaardige bijlage:
Onmiddellijke automatische malwareverwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is Retefe?
- STAP 1. Handmatige verwijdering van de Retefe malware.
- STAP 2. Controleren of uw computer virusvrij is.
Hoe malware handmatig te verwijderen?
Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:
Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u dan verder met de volgende stappen:
Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:
Herstart uw computer in Veilige Modus:
Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.
Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.
Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.
Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.
Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".
Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.
Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.
Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.
Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.
Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.
▼ Toon discussie