Hoe verwijdert u sLoad van uw besturingssysteem
Geschreven door Tomas Meskauskas op (bijgewerkt)
sLoad virus verwijderingsgids
Wat is sLoad?
sLoad (ook bekend als StarsLord) is de naam van schadelijke software die besturingssystemen infecteert met andere malware (bijvoorbeeld een banktrojan of ransomware). Eigenlijk werkt sLoad als een malware-downloader of -dropper. Onderzoek toont aan dat cybercriminelen sLoad verspreiden via spamcampagnes (e-mails) - d.w.z. door middel van kwaadaardige documenten als bijlage bij e-mailberichten. Als u denkt dat sLoad (en de payload) mogelijk op uw besturingssysteem is geïnstalleerd, verwijder dit dan onmiddellijk.
De cybercriminelen die sLoad verspreiden, richten zich op gebruikers van het Windows-besturingssysteem. Deze malware verzamelt systeeminformatie en stuurt deze naar cybercriminelen via een C2 Command & Control-server. Merk op dat deze malware informatie naar de C2-server verzendt en er ook opdrachten van ontvangt. Onderzoek toont aan dat sLoad communiceert met zijn C2-server met behulp van Windows BITS (een service die Windows gebruikt om updates van het besturingssysteem te verzenden). Het creëert BITS-taken in, die met regelmatige tussenpozen worden uitgevoerd. Via die taken kan sLoad communiceren met zijn Command & Control-server en taken uitvoeren zoals het downloaden van extra malware, die kan worden gebruikt om het systeem te infecteren met allerlei kwaadaardige software. Een van de mogelijke payloads kan een tojan zijn (zoals Lampion) die persoonlijke informatie steelt. Meestal steelt dergelijke software gegevens die de cybercriminelen kunnen gebruiken om op verschillende manieren inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld inloggegevens (logins, wachtwoorden) van verschillende accounts, creditcardgegevens en andere gevoelige gegevens. Cybercriminelen misbruiken de gestolen gegevens om frauduleuze aankopen en transacties te doen, identiteiten te stelen, enzovoort. Mensen waarvan de computer met dit soort software is geïnfecteerd, lijden dus financiële verliezen, of ze ervaren privacyschendinge, onveilige situaties op internet enzovoort. sLoad kan ook worden gebruikt om het besturingssysteem te infecteren met ransomware. Dit type software versleutelt meestal gegevens (waardoor bestanden ontoegankelijk worden gemaakt), zodat slachtoffers de bestanden niet zelf kunnen ontsleutelen (zonder hulpmiddelen of de sleutels die in handen zijn van de cybercriminelen). Vaak veroorzaakt ransomware gegevens- en geldverlies. Helaas zijn er veel andere kwaadaardige programma's die via sLoad kunnen worden geïnstalleerd. Merk op dat cybercriminelen programma's zoals sLoad gebruiken om zoveel mogelijk inkomsten te genereren. Elke computer die ermee is besmet kan een bron van problemen zijn.
Naam | sLoad (StarsLord) virus |
Type bedreiging | Malware dropper/downloader |
Detectienamen | Avast (Other:Malware-gen [Trj]), BitDefender (Dropped:Heur.BZC.MTN.Leopard.1.0F163537), ESET-NOD32 (BAT/TrojanDownloader.Agent.NYM), Kaspersky (HEUR:Trojan-Downloader.VBS.SLoad.gen), volledige lijst (VirusTotal) |
Kwaadaardige procena(a)m(en) | WAN Service (de naam kan verschillen). |
Payload | sLoad kan gebruikt worden om systemen te besmetten met een trojan, ransomware en andere malware. |
Symptomen | Programma's zoals sLoad zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine. |
Distributiemethodes | Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'. |
Schade | Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet. |
Malware verwijderen (Windows) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
ZLoader, Legion Loader en Buer Loader zijn enkele voorbeelden van andere kwaadaardige programma's die ook werken als malware-droppers. Deze installeren een malware-payload. Doorgaans proberen de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor deze programma's de gevaarlijke malware op zoveel mogelijk computers te installeren om zo veel mogelijk geld te verdienen. Zoals eerder vermeld, moet malware zoals sLoad onmiddellijk van het geïnfecteerde systeem worden verwijderd, anders kan dit tot verdere besmettingen leiden.
Hoe besmette sLoad mijn computer?
Cybercriminelen verspreiden sLoad via spamcampagnes. Ze sturen e-mails met een schadelijke bijlage en hopen dat mensen deze zullen openen. In ons voorbeeld (zoals in de onderstaande schermafbeelding) bevat de e-mail een archiefbestand (ZIP) dat op zijn beurt een schadelijk uitvoerbaar bestand bevat. Indien dit wordt geopend of uitgevoerd, installeert het bestand sLoad. Meer voorbeelden van bestanden die cybercriminelen dikwijls aan hun e-mails toevoegen, zijn MS Office, PDF-documenten, uitvoerbare bestanden (.exe) en JavaScript-bestanden. Bovendien kan malware ook op andere manieren worden verspreid. Bijvoorbeeld via dubieuze kanalen voor het downloaden van software, trojans, valse (niet-officiële) software-updaters en activeringstools ('cracks'). Voorbeelden van dubieuze kanalen voor het downloaden van bestanden en software zijn peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule), freeware-downloadwebsites, downloaders van derden, gratis bestandshosting-pagina's, niet-officiële websites, enz. Cybercriminelen gebruiken deze om kwaadaardige bestanden te hosten, die worden voorgesteld als legitieme software/bestanden. Bij het downloaden of tijdens de installatie kunnen deze echter ook malware op het systeem plaatsen. Trojans veroorzaken vaak kettinginfecties - wanneer een computer is geïnfecteerd met een trojan dan kan deze andere malware op het systeem infiltreren. Niet-officiële software-updaters infecteren systemen door schadelijke programma's te downloaden en te installeren in plaats van de geïnstalleerde software bij te werken of te repareren, of door misbruik te maken van bugs in verouderde software die op de computer is geïnstalleerd. Allerlei 'cracking'-tools activeren zogenaamd gratis software waarvoor normaal moet worden betaald, maar ze kunnen ook malware verspreiden. De mensen die dergelijke tools gebruiken, besmetten vaak hun systemen met kwaadaardige programma's.
Hoe voorkomt u de installatie van malware?
Open geen bijlagen of weblinks die worden gepresenteerd in irrelevante e-mails of in e-mails die u ontvangt van onbekende of verdachte adressen. De weblinks of bijlagen mogen alleen worden geopend als u zeker weet dat ze veilig zijn. Bestanden en programma's moeten steeds worden gedownload vanaf officiële en betrouwbare bronnen (websites). Niet-officiële websites, allerlei externe downloaders, installatieprogramma's en andere hierboven genoemde kanalen moeten worden vermeden. Software moet worden bijgewerkt via geïmplementeerde functies of tools die zijn ontworpen door officiële ontwikkelaars. Als besturingssystemen of geïnstalleerde programma's moeten worden geactiveerd, gebruik daar dan de officiële methoden en software voor. Het is illegaal om 'cracking'-tools te gebruiken en deze kunnen systemen infecteren met malware. Ten slotte raden we u aan uw besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen met betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware, die up-to-date moet worden gehouden. Als u denkt dat uw computer al is geïnfecteerd, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.
Voorbeeld van een kwaadaardige bijlage (.zip), die een bestand bevat dat is ontworpen om sLoad te installeren:
Tekst in deze e-mail:
Subject: Invio File IT20798069622_tch63
Invio file IT20798069622_tch63, con identificativo 77402443375. In allegato il file contenente la fattura ed il file contenente i metadati.
La mail e' inviata dal Sistema di Interscambio per la fatturazione elettronica (L. 244/2007).
Se il file allegato presenta estensione .xml.p7m vuol dire che e' stato firmato digitalmente con firma Cades; per aprirlo e' necessario installare sul proprio computer un apposito software.
Tali software sono facilmente reperibili sul web sia a pagamento che gratuitamente (licenza open source). Il file xml ottenuto dopo aver 'decifrato' la firma puo' essere agevolmente visualizzato in formato PDF utilizzando la funzionalita` 'Visualizza PDF Fattura' dell'area 'Fatturazione elettronica' del sito Fatture e Corrispettivi.
Per qualsiasi necessita' di chiarimenti non rispondere a questa mail, ma utilizzare i tradizionali canali di assistenza presenti sul sito www.fatturapa.gov.it.
Il nuovo indirizzo da utilizzare per inviare le prossime fatture al Sistema di Interscambio. L'utilizzo di un indirizzo diverso non garantisce il buon esito del recapito al destinatario.
Voorbeeld van een kwaadaardig proces ("WAN Service") waarmee sLoad zichzelf verbergt:
Onmiddellijke automatische malwareverwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is sLoad?
- STAP 1. Handmatige verwijdering van de sLoad malware.
- STAP 2. Controleren of uw computer virusvrij is.
Hoe malware handmatig te verwijderen?
Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:
Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:
Download het programma Autoruns.
Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:
Herstart uw computer in Veilige Modus:
Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.
Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.
Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.
Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":
Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.
Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".
Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen. Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.
Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.
Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.
Om zeker te weten of uw computer virusvrij is, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.
▼ Toon discussie